https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/misto-chile-prosincovou-konferenci-o-klimatu-usporada-spanelsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Místo Chile prosincovou konferenci o klimatu uspořádá Španělsko

4.11.2019 00:15 (ČTK)
Konferenci OSN o změnách klimatu (COP25) místo Chile uspořádá Španělsko. / Ilustrační foto
Konferenci OSN o změnách klimatu (COP25) místo Chile uspořádá Španělsko. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Konferenci OSN o změnách klimatu (COP25) místo Chile uspořádá Španělsko. Oznámila to v pátek Patricia Espinosová, generální tajemnice Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC), jejíž sekretariát sídlí v Bonnu. Akce se uskuteční v Madridu a to v plánovaném termínu, tedy od 2. do 13. prosince. Jihoamerická země pořadatelství vrcholné schůzky minulou středu na poslední chvíli zrušila kvůli pokračujícím protivládním demonstracím v Chile.
 

"S radostí oznamujeme, že úřad COP souhlasil, že se COP25 uskuteční od 2. do 13. prosince v Madridu ve Španělsku," uvedla generální tajemnice Espinosová.

Chilský prezident Sebastián Piňera minulou středu oznámil zrušení pořadatelství summitu kvůli nejsilnějším protivládním protestům za poslední tři desítky let. Chilané demonstrují kvůli růstu životních nákladů a dlouhodobé neochotě vlády řešit sociální nerovnost.

Agentura DPA upozornila, že nabídku španělského premiéra Pedra Sáncheze na uspořádání COP25 v Madridu, je třeba vnímat také v kontextu toho, že se v neděli v zemi konají předčasné parlamentní volby. Socialista Sánchez tak chtěl podle agentury vyslat jasný signál, že jeho strana chce za lepší ochranu klimatu bojovat.

Jakou formu bude konference v Madridu mít, není zatím jasné. Na loňskou akci COP24 v polských Katovicích dorazilo 20.000 lidí.

Klimatická konference je oficiální schůzkou stran, které přijaly Rámcovou úmluvu OSN o změně klimatu. Koná se většinou každoročně, první byla v roce 1995. Tématem nadcházející schůzky je boj s klimatickými změnami a detaily týkající se zavádění pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Klimatická dohoda má za cíl udržet vzestup průměrné globální teploty co nejvíce pod dvěma stupni Celsia, usiluje však o stanovení cíle na 1,5 stupně v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Současné nastavení by podle vědců mohlo vést k oteplení do konce tohoto století až o tři stupně Celsia.

Změna místa konání summitu zkomplikovala plány švédské aktivistky Grety Thunbergové, která se v srpnu na jachtě přeplavila přes Atlantik z Evropy do Severní Ameriky. "Ukázalo se, že jsem cestovala přes půlku světa, ale špatným směrem," napsala v pátek na twitteru šestnáctiletá Švédka. "Nyní musím najít způsob, jak se dostat v listopadu přes Atlantik... Pokud by mi mohl někdo pomoci s hledáním přepravy, byla bych mu vděčná," dodala.

Thunbergová vyjádřila zklamání, že se nepodívá do Latinské Ameriky. "Tohle ale samozřejmě není o mně, mých zážitcích nebo o tom, kam si přeji cestovat. Jsme uprostřed klimatického a ekologického stavu nouze," napsala na sociální síti.

V srpnu Švédka, která inspirovala ekologické hnutí mladých Fridays for Future (Pátky za budoucnost), přeplula Atlantský oceán a v New Yorku se následně zúčastnila pochodu za klima i klimatického summitu OSN. Také tím, že nevyužila k cestě do Spojených států letadlo, chtěla vyzvat k lepší ochraně klimatu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist