https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/misto-kde-prichazeji-na-svet-raci?add_disc=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Místo, kde přicházejí na svět raci

22.11.2007 | LITOMYŠL | MF Dnes
Pět rybníků v okolí Jedlové u Poličky vypadá docela obyčejně, ale obyčejné nejsou. Jsou račí. Stovky ohrožených říčních raků odtud ochránci přírody každý rok vysazují do potoků v Orlických horách či ve Žďárských vrších.
 
„Raky u rybníků ale neuvidíte, musela by to být náhoda, kdyby se někam přesouvali. Žijí v úkrytu, nejčastěji pod kameny,“ řekl Oldřich Holcman, ředitel společnosti Rybářství Litomyšl, které račí rybníky patří. Záchranný chov říčních raků v Jedlové začal už v devadesátých letech. Rybníky jsou schopny vyprodukovat tisíce jedinců ročně.

Čistá vody a spousta úkrytů

„Rybníky jsou na ideálním místě, přitéká do nich čistá voda, pro raky jsou tam vytvořeny co možná nejlepší podmínky, je tam třeba více kamení, více úkrytů,“ řekl zoolog Miloš Holzer z Českého svazu ochránců přírody, který říční raky z Jedlové vysazuje do horských potoků. Naposledy to bylo v Ohnišově na Rychnovsku. Možná, že v račím rybníku neuvidíte raky, ale určitě tam nezahlédnete ani kapry. „Jsou tu hlavně chráněné druhy ryb jako například mník, střevle či jesen,“ říká Holcman.

I výlov rybníku musí být ohleduplný. „Vypuštění je krátkodobé, rybník se rychle opět naplní. Raky to neohrožuje, jsou schovaní pod kameny ve vlhku,“ řekl Holzer.

Podle zoologa existovaly račí rybníky i v minulosti. „Jenže tehdy se raci chovali pro konzum,“ řekl.

Říční raci z Jedlové pronikají do potoků v Orlických horách, ale v Pardubickém kraji se nešíří.

Vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Železné hory František Bárta tvrdí, že tento ohrožený živočich na Chrudimsku nestrádá: „U nás je říčních raků dost, nepotřebujeme je vysazovat. Jsou skoro všude, ve všech nevysychajících tocích, třeba i v Chrudimce,“ řekl Bárta.

Kdo je chce spatřit, má podle něj příležitost například v potoce Ležák nad obcí Bítovany, na Zlatém potoce, v Lovětínském potoce.

A proč se uměle vysazují v Orlických horách? Jednak tam podle ochránců přírody nejsou a jednak hrozí, že toky ovládnou jejich příbuzní - rak signální a rak pruhovaný, původem ze Severní Ameriky. Rak pruhovaný vytlačuje druhy původní. „Rychleji se rozmnožuje, přenáší račí mor, i když se sám nenakazí. Už nyní je v Labi a na jeho přítocích a šíří se dál,“ řekl Holzer.

Kolem roku 1900 byly všechny populace raků v Čechách a naMoravě prakticky vyhubeny račím morem. Raci se do vod opět vrátili, ale v 70. a 80. letech pro ně přišla další pohroma. S rozvojem průmyslu stouplo natolik znečištění vod a raci začali vymírat. Od roku 1985 začali ochránci přírody vysazovat do potoků raka říčního.
reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist