https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mladata-labute-zpevne-v-chropyni-se-zrejme-stala-obeti-selmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chropyně je jediné místo v zemi, kde zahnízdily labutě zpěvné. Jejich mláďata ale záhadně zmizela Video

14.5.2019 07:20 | CHROPYNĚ (ČTK)
Letošní hnízdění labutě zpěvné zvané Zpěvanka na Zámeckém rybníku v Chropyni na Kroměřížsku skončilo neúspěšně. Minulou středu se na hladině Zámeckého rybníka v Chropyni objevil pár labutí zpěvných se čtyřmi labuťátky. Následující den byl pár pozorován pouze se dvěma mláďaty a minulý pátek byl pár bez mláďat.
Letošní hnízdění labutě zpěvné zvané Zpěvanka na Zámeckém rybníku v Chropyni na Kroměřížsku skončilo neúspěšně. Minulou středu se na hladině Zámeckého rybníka v Chropyni objevil pár labutí zpěvných se čtyřmi labuťátky. Následující den byl pár pozorován pouze se dvěma mláďaty a minulý pátek byl pár bez mláďat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | MORAVSKÝ ORNITOLOGICKÝ SPOLEK – středomoravská pobočka České společnosti ornitologické (MOS) / mos-cso.cz
Letošní hnízdění labutě zpěvné zvané Zpěvanka na Zámeckém rybníku v Chropyni na Kroměřížsku skončilo neúspěšně. Podle ornitologů jde o jediné místo v zemi, kde pár labutí zpěvných dosud zahnízdil, poprvé v roce 2017 a podruhé loni. Letošní mláďata však záhadně zmizela, zřejmě se stala obětí šelmy, sdělil v neděli v tiskové zprávě místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 

"V každém roce se vylíhla čtyři mláďata, ale pouze jedno z prvního hnízdění spolu s rodiči odlétlo na zimoviště. Ostatní mláďata během odchovu uhynula. Letošní třetí hnízdění skončilo neúspěšně již třetí den po vylíhnutí čtyř mláďat. Minulou středu se na hladině Zámeckého rybníka v Chropyni objevil pár labutí zpěvných se čtyřmi labuťátky. Následující den byl pár pozorován pouze se dvěma mláďaty a minulý pátek byl pár bez mláďat," uvedl Šafránek.

Ochránci ptactva a členové Moravského ornitologického spolku, kteří pravidelně sledují hnízdiště labutí zpěvných, se domnívají, že se mláďata stala obětí šelmy, a to mývala. "Mýval severní je u nás nepůvodním druhem a na střední Moravě je tak přemnožen, že již vážně ohrožuje naše původní druhy obojživelníků i ptáků," uvedl Šafránek.

Labutě zpěvné hnízdí na malých jezerech v tundře na severovýchodě Evropy, v Česku se občas objevují v době tahu nebo vzácně zimují. Výjimkou je samice labutě zpěvné, která se 13 let celoročně zdržuje převážně na střední Moravě. "Její nejoblíbenější rybníky se nacházejí v Tovačově, Kojetíně a Chropyni. Od členů Moravského ornitologického spolku dostala jméno Zpěvanka a postupně se stala ptačí celebritou," uvedl Šafránek. Labuť byla okroužkována v lednu 2006 na zimovišti v Německu jako dospělá samice. Proč se nevrátila do svého severského rodiště a usadila se na Moravě, je pro ornitology záhadou.

Od labutí velkých se labuť zpěvná liší žlutě zbarveným zobákem. Zámecký rybník v Chropyni je národní přírodní památkou a je výjimečný i tím, že je jediným hnízdištěm racků černohlavých a zrzohlávek rudozobých na střední Moravě. Ještě nedávno na něm hnízdily také kriticky ohrožené potápky černokrké. Na ostrově rybníka hnízdí i jedna z největších kolonií racků chechtavých na Moravě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist