https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlade-generaci-velsanu-trideni-odpadku-moc-nevoni-doslova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Generaci velšských mileniálů třídění odpadků moc nevoní. Doslova

19.5.2017 02:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mladá generace, která je považována za velmi společenskou, světu a přírodě otevřenou, jeví o recyklaci a třídění odpadů jen pramalý zájem. Zvláštní odpor přitom její zástupci cítí k třídění zbytků jídla. Prostě jim to nevoní.
Mladá generace, která je považována za velmi společenskou, světu a přírodě otevřenou, jeví o recyklaci a třídění odpadů jen pramalý zájem. Zvláštní odpor přitom její zástupci cítí k třídění zbytků jídla. Prostě jim to nevoní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Wales se může pyšnit třetím místem ve světovém pořadí co se týče úspěšnosti a efektivity recyklace odpadů. Výrazně k tomu přispívá nejen technická vyspělost regionu, ale především ochota místních obyvatel. Jak ale ukazuje průzkum společnosti Recycle for Wales, nadšení pro separaci odpadů tu nesdílí všichni stejně. Nejméně nadšenou skupinou tu tvoří tzv. mileniálové, tedy nastupující mladá ambiciózní generace.
 

Pro environmentální reputaci celého Walesu to není vůbec dobrá zpráva. Mladá generace, která je považována za velmi společenskou, světu a přírodě otevřenou, jeví o recyklaci a třídění odpadů jen pramalý zájem. Zvláštní odpor přitom její zástupci cítí k třídění zbytků jídla. Podle údajů Recycle for Wales ve skutečnosti 43 % lidí ve věku od 18 do 24 let (a 34 % lidí ve věkovém rozmezí 25-35 let) vůbec jídlo ze směsného domácího odpadu nevyřazuje. A aby to bylo ještě zajímavější, 13 % z obou věkových skupin se o něco takového ještě nikdy ani nepokoušelo.

Situace ve Walesu je tedy tristní, zvláště když vezmeme v potaz, že země disponuje velmi propracovaným systémem sběru odpadů, včetně pravidelného svozu biologicky rozložitelných složek odpadu přímo od domů. Nesnědené zbytky jídla tu přesto přímo do koše hází 18 % všech mladých singles, a 7 % mladých párů. Snaha o recyklaci se u nich zatím míjí účinkem. Jen pro kontrast: vytřídění zbytků jídla z běžného domácího odpadu dnes ve Walesu považuje za samozřejmé 95 % občanů starších pětašedesáti let.

Důkladná informační kampaň v předchozích letech se postarala o to, že v celém Walesu dnes odpad přetřiďuje více než 75 % obyvatel. Přesto bylo patrné, že objem směsných odpadů z domácností ukládaných na skládkách po prvotním výrazném skoku poněkud stagnuje. Momentálně se tento objem ustálil na přibližně 350 000 tunách ročně. Lidé z Recycle for Wales proto hledali další prostor pro zlepšení. A nalezli jej u těch, kde paradoxně čekali nejvíce porozumění. Přirozeně se tedy zajímali o to, co považují mladí za hlavní překážku třídění obsahu odpadkových košů. Odpověď je trochu zaskočila.

Hned 39 % mladých respondentů potvrdilo, že hlavní bariérou je pro ně nevábný zápach a nečistota celé operace s vlastními odpadky. Dalších 30 % pak připustilo, že nechápe význam takového počínání: jejich odpadu je totiž vlastně tak málo, že nevěří, že by jeho třídění mohlo mít nějaký vliv a stálo to za nějaké úsilí. Angela Spiteri, stávající vedoucí Recycle for Wales, k tomu říká: „Wales si na poli recyklace vede velmi dobře, ale evidentně je toho ještě dost na práci. Vzniku nesnědeného jídla je možné předcházet, ale i kousky, jejichž vzniku nelze při výrobě jídla zamezit – například slupky a skořápky – si zaslouží recyklovat.“ A aby podpořili dosud neochotné mileniály v třídění odpadů, připravili sérii naučných videí. Ty ukážou mladým, jak předejít zápachu z odpadkových košů, jak správně pravidelně vynášet odpadky nebo jak předcházet zápachu s pomocí zrnkové kávy a citronové šťávy.

 

reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist