https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlade-supa-odchovane-v-praze-bude-vypusteno-do-volne-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mládě supa odchované v Praze bude vypuštěno do volné přírody

2.8.2016 15:41 | PRAHA (ČTK)
Mládě supa mrchožravého, které odchovali adoptivní rodiče v Zoo Praha, bude příští týden v bulharském pohoří Stara Planina vypuštěno do volné přírody. Společně s ním se na tomtéž místě svobodně rozletí dvě mláďata supa ze zoologické zahrady Schönbrunn ve Vídni.
 

Balkánská populace supů je na Červeném seznamu ohrožených druhů zařazena do kategorie kriticky ohrožených. V Bulharsku žije třetina této populace. Právě do přírody na severu této země proto budou vypuštěni supi v rámci reintrodukčního programu zaměřeného na ochranu tohoto ptáka.

Mládě odchované v Zoo Praha adoptivními rodiči Fatimou a Cháronem se vylíhlo 11. června v pařížské zoo Ménagerie Jardin des Plantes. "Rodičovský však pár o snesené vejce nejevil zájem, a tak bylo mládě po dohodě s evropskou koordinátorkou záchranného programu supů mrchožravých převezeno do Prahy," uvedla mluvčí. Pěstounský pár se o mládě staral svědomitě. Aktuálně mladý sup dosáhl hmotnosti dospělých jedinců, takže může opustit hnízdo.

Sup mrchožravý patří mezi nejohroženější druh supů žijících v Evropě. Zoo Praha se proto angažuje v projektech zaměřených na pomoc těmto supům přímo v jejich jihoevropské domovině. Navíc za posledních deset let odchovala nejvíce mláďat supů mrchožravých v Evropě, vede pro supy evropskou plemennou knihu, záchovný program a je také členem dozorčí rady Nadace na ochranu supů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist