https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mnozstvi-trideneho-odpadu-v-brne-enormne-roste-mesto-posili-jeho-svoz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Množství tříděného odpadu v Brně enormně roste, město posílí jeho svoz

13.7.2021 00:14 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Brňané stále více třídí odpad, město kvůli tomu bude častěji vyvážet barevné kontejnery. Množství vytříděného plastového odpadu je oproti situaci před deseti lety čtyřnásobné. Množství papíru se za tutéž dobu zdvojnásobilo, oznámili zástupci vedení města a společnosti SAKO Brno.
 

Město každý den nechá vysypat v průměru 150 kontejnerů na tříděný odpad, plast typicky třikrát a papír dvakrát týdně. Výjimkou nejsou ani četnější svozy. Aktuálně se na patnácti místech sváží odpad každý den v týdnu. Na mnoha dalších stanovištích se sváží každý všední den.

"V navyšování frekvence vývozů u vybraných stanovišť napříč celým Brnem budeme pokračovat. Například v Husovicích se nyní plast a papír vyváží pětkrát týdně a podobně je tomu v městských částech Královo Pole, Žabovřesky, Bystrc a Komín," uvedl náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL). Postupně přibudou desítky lokalit obsluhovaných sedmkrát týdně.

Podle Filipa Ledera, předsedy představenstva městské společnosti SAKO Brno, je navýšení frekvence svozu nezbytné vzhledem k objemu odpadu. Vybrané lokality musí splňovat dvě podmínky. "Půjde o stanoviště, u nichž bude předpoklad dalšího nárůstu množství odpadu, typicky u nové zástavby či obchodního centra v okolí. Svozový harmonogram u této lokality pak bude v maximální míře navazovat na logiku stávajícího svozového harmonogramu. To proto, aby přínos takto sváženého odpadu zůstal co možná nejefektivnější v poměru vůči naježděným kilometrům a spotřebovaným pohonným hmotám,“ uzavřel Leder.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist