ČIA, SITA"> Molterer za trvalý zákaz masokostní moučky - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/molterer-za-trvaly-zakaz-masokostni-moucky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Molterer za trvalý zákaz masokostní moučky

29.1.2001 15:40 | BRATISLAVA (<A HREF="http://cia.atlas.cz" TARGET="_blank">ČIA</A>, SITA)
Masokostní moučka by měla být trvale zakázána v zemích Evropské unie (EU). S tímto požadavkem se na EU obrátil rakouský ministr pro životní prostředí Wilhelm Molterer. Informoval o tom rakouský deník Der Standard. Podávání masokostní moučky do krmiva hovězímu dobytku je označováno jako příčina nemoci šílených krav. Nemoc postihla dobytek již v řadě evropských států. Předběžný zákaz používání masokostní moučky platí do 1. července 2001.
 

Ministři zemědělství členských států EU dnes jednají o nebezpečí celosvětové epidemie BSE (takzvané nemoci šílených krav) a zákazu používání antibiotik v krmivech. Je velká pravděpodobnost, že unie trvalý zákaz vydá. Prosazuje ho i Organizace Spojených národů pro výživu a životní prostředí (FAO, Food and Agriculture Organization).

U českých krav se nemoc BSE dosud neprojevila. Všechny dovezené kusy skotu jsou po porážce podrobeny testům na BSE. Jeden test přijde podle zástupců Státní veterinární správy na 1 600 Kč. Do zákazu dovozu skotu z Velké Británie a Švýcarska z roku 1994 bylo do ČR dovezeno z těchto zemí celkem 39 kusů dobytka. V současné době jich na území ČR žije 28. Tato zvířata jsou však podle ministra zemědělství Jana Fencla monitorována a postupně se likvidují. Zkrmování antibiotik je v České republice přísně zakázáno a dosud nebyl zjištěn jediný případ porušení tohoto zákazu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist