https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/monitor-uganda-se-tesi-na-penize-z-obchodu-s-emisnimi-kredity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Monitor: Uganda se těší na peníze z obchodu s emisními kredity

18.4.2005 08:26 | PRAHA/KAMPALA (EcoMonitor)
Soukromé společnosti v Ugandě se těší na obchod s povolenkami na vypouštění skleníkových plynů, který v této zemi rozjíždí nevládní organizace se sídlem ve Washingtonu a řadou poboček ve východní oblasti afrického kontinentu i v Malawi, napsal deník Monitor.
 

Světový institut pro hospodářství a rozvoj Afriky (World Institute for Leadership and Management in Africa - WILMA) vznikl v roce 1999 a jeho hlavním cílem je zprostředkovávat obchodní styky mezi rozvojovým světem a bohatými zeměmi, zejména v průmyslové sféře. Podle Wilsona Wanyamy, zástupce organizace WILMA v Ugandě, by obchodování s emisemi mělo přinést průmyslovým společnostem peníze, pokud včas investují do technologií čistého provozu.

"Chceme zde zavést mechanismus čistého rozvoje (CDM), který pomůže Ugandě splnit její závazky z Kjótské dohody," řekl Wanyama deníku Monitor. Podle Kjóta musí průmysl v rozvinutých zemích snížit svoje emise skleníkových plynů v letech 2008 - 2012 úhrnně o 5,2 %. Nicméně podle článku 12 Kjótského protokolu mohou průmyslově rozvinuté země (Dodatek I) financovat projekty, které musí skutečně snižovat existující emise skleníkových plynů, ve státech třetího světa. Zahraniční investoři by jako výnos dostávali emisní kredity, které mohou uplatnit v rámci vlastních závazků. Přijímající země, tedy ta, na jejímž území byly emise reálně sníženy, by si toto snížení nemohla započíst do svých závazků z Kjótského protokolu, získala by ale zahraniční investice a vyspělou technologii.

"Uganda díky projektům mechanismu čistého rozvoje získá napojení na Světovou banku a země s rozvinutou průmyslovou výrobou budou investovat do ekologicky šetrných technologií našeho průmyslu," vysvětluje Wanyama. Výrobní sféra získá moderní, energeticky šetrné výrobní postupy a obrovské sumy financí na jejich realizaci. Podle Wanyamy se také uvažuje o zavedení systému obchodování s emisními kredity mezi jednotlivými podniky v Ugandě. Ten by prý v budoucnu mohl být zajímavý i pro řadu dalších soukromých společností, které by na jeho základě mohly obchodovat i s dalšími zeměmi.

Podle článku Roberta Mukombozi The Monitor Online 14. 04. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist