https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravska-trebova-zrusi-od-roku-2021-vetsinu-slev-za-trideni-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravská Třebová zruší od roku 2021 většinu slev za třídění odpadů

31.12.2019 00:10 | M. TŘEBOVÁ (ČTK)
V roce 2021 zruší město Moravská Třebová na Svitavsku domácnostem většinu slev za třídění odpadů. / Ilustrační foto
V roce 2021 zruší město Moravská Třebová na Svitavsku domácnostem většinu slev za třídění odpadů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
V roce 2021 zruší město Moravská Třebová na Svitavsku domácnostem většinu slev za třídění odpadů. Náklady za jejich uskladnění a likvidaci rostou, město na ně hodně doplácí, uvedla radnice v tiskové zprávě.
 

"Celosvětový trend včetně legislativy v Česku směřuje k důslednějšímu třídění a zpřísňování podmínek pro nakládání s odpady. Městský rozpočet není schopen dlouhodobě pokrýt neustále rostoucí poplatky za likvidaci odpadů společně s náklady na odměňování obyvatel," uvedl místostarosta Miloš Mička (Změna pro Třebovou).

Lidé za lepší třídění mají v Moravské Třebové slevu od druhé poloviny roku 2017. Po roce fungování se do něj zapojilo tři čtvrtě domácností z rodinných domů a více než polovina rodin z bytových domů. Obyvatelé mohou ušetřit až 420 korun z celkové roční ceny za odvoz odpadů.

Sbírají takzvané ekobody, které jsou do konce letošního roku v hodnotě deset korun, od nového roku se sníží na pět korun. Od roku 2021 ekobody město zruší. Slevy pak budou moci získat jen předem určené věkové skupiny obyvatel, děti a senioři.

"Máme za sebou tři roky, během kterých se společně snažíme problematiku odpadového hospodářství aktivně řešit. Tato postupná snaha o lepší třídění odpadu je jediná cesta, jak snižovat množství směsného odpadu a chovat se šetrně k životnímu prostředí," uvedl Mička.

Od nového roku bude stát odvoz odpadů z popelnic 700 korun ročně, tedy o 100 korun víc než letos. Město také znovu změní frekvenci vyvážení popelnic. Letos termíny prodloužilo, za což koalici kritizovala opoziční ČSSD. Kontejnery a popelnice byly podle ní přeplněné.

Na příští rok zastupitelé schválili opět nový harmonogram. Popelnice s komunálním odpadem budou technické služby vyprazdňovat jednou za tři týdny. Kontejnery s plastem a papírem jednou za dva týdny a popelnice jednou měsíčně. Bioodpad odvezou jednou za dva týdny, v letních měsících zvýší frekvenci na jednou týdně. Na sídliště město umístí i větší biokontejnery a další nákup větším nádob na kompostovatelný odpad chystá a dodá i do dalších částí města.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist