https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsky-kraj-i-ostrava-dal-odmitaji-rozsireni-spalovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezský kraj i Ostrava dál odmítají rozšíření spalovny

9.9.2019 00:07 | OSTRAVA (ČTK)
Zástupci Moravskoslezského kraje a Ostravy dál odmítají rozšíření spalovny nebezpečného odpadu v Ostravě-Mariánských Horách. / Ilustrační foto
Zástupci Moravskoslezského kraje a Ostravy dál odmítají rozšíření spalovny nebezpečného odpadu v Ostravě-Mariánských Horách. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Zástupci Moravskoslezského kraje a Ostravy dál odmítají rozšíření spalovny nebezpečného odpadu v Ostravě-Mariánských Horách. Náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová (ANO) a ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO) to v pátek zopakovaly na veřejném projednání záměru společnosti SUEZ Využití zdrojů. Ta spalovnu s kapacitou 25.000 tun odpadů ročně provozuje od roku 1999 a chce ve stejném areálu postavit novou linku s kapacitou 15.000 tun. Zdůvodňuje to rostoucí produkcí odpadu v regionu.
 

"Nesouhlasíme se záměrem. Nejsou splněny naše požadavky, aby se zde spalovaly jen odpady vzniklé v Moravskoslezském kraji," uvedla Uvírová.

"Prosazujeme, aby se Ostrava stala jiným než špinavým a průmyslovým městem. Tento záměr se neshoduje s naší vizí," řekla Šebestová. Podle ní kapacita spalovny Ostravě stačí. "Pokud kraj dozná, že je další spalovna potřeba, může se zařízení postavit kdekoliv jinde. Ovzduší v Ostravě je už tak znečištěné," doplnila.

Přesunout spalovnu jinam v kraji chtěli i přítomní Ostravané. "Nejsme proti spalovně. Ale postavte to jinde. Nezatěžujte dál Ostravu," uvedl jeden u nich. V sále se ale sešlo i několik lidí, kterým záměr nevadí. "Jsem rád, že tady spalovna je. Odpad se likvidovat musí. Alespoň s něčím si tady dokážeme poradit," řekl zase jeden ze zastánců spalovny.

Areál je na území pro těžký průmysl a není u obytných zón. Petr Mynář z firmy INVEK, která záměr zpracovala, zopakoval, že rozšíření pro obyvatele nepředstavuje zdravotní riziko. "Nezjistili jsme žádné skutečnosti, které by bránily další přípravě záměru. Jeho vlivem nedojde k poškození životního prostředí ani veřejného zdraví," řekl.

Firma chtěla postavit linku s kapacitou 20.000 tun. Kapacitu nakonec snížila. Technický ředitel firmy SUEZ VZ Petr Špičák řekl, že rozšíření kapacity je nutné i proto, že stávající zařízení bude potřebovat do dvou až tří let modernizaci. Odstávka potrvá delší dobu. Předpokládá se výpadek až 12 měsíců. "Odpad se ale bude tvořit dál," řekl Špičák. Dodal, že ročně se v Moravskoslezském kraji vyprodukuje 350.000 tun nebezpečného odpadu, přibližně 40.000 tun lze likvidovat ve spalovně. Jde o barvy či infekční i další odpad z nemocnic.

Po pátku nechá ministerstvo životního prostředí vypracovat posudek se stanoviskem vůči spalovně. Posudek by měl být hotový počátkem listopadu. Do měsíce by pak ministerstvo mělo vydat konečné stanovisko.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist