https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsky-kraj-prispeje-na-ozdravne-pobyty-predskolaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezský kraj přispěje na ozdravné pobyty předškoláků

4.10.2016 16:07 | OSTRAVA (ČTK)
Moravskoslezský kraj vyhlásil dotační program na podporu ozdravných pobytů v letech 2016 až 2018. Předškoláci tak během topných sezon budou moci strávit minimálně 14 dnů v přírodě. Kraj má na dotace připraveno 3,5 milionu korun, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.
 

O dotaci mohou žádat města a obce, které ozdravné pobyty organizačně zajišťují. Uskutečnit se musejí během topné sezony, kdy je největší pravděpodobnost, že bude v regionu zhoršená kvalita ovzduší. Rekreace mají přispět k prevenci onemocnění a regeneraci dýchacích cest.

Pilotní dotační program kraj vyhlásil v roce 2013, následující pak loni a celkem na ně uvolnil 5,5 milionu korun. "Ozdravných pobytů se za tu dobu zúčastnilo 880 dětí, přičemž ještě počítáme minimálně s 300 dětmi, které vyjedou do přírody v nadcházející topné sezoně," řekl náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík (ČSSD).

Nový program je nastaven na dvě topné sezony. Žádosti kraj začne přijímat od 28. října a o příspěvek mohou zájemci žádat i v průběhu příštího roku, a to až do začátku září. Poslední ozdravné pobyty se musí uskutečnit nejpozději v dubnu 2018. Předškoláci mohou vyrazit například do hor či lázní.

"Každý den bez smogu je pro dětský organismus maximálně přínosný. Pobyt na čistém vzduchu vede ke zlepšení zdravotního stavu a předchází závažným onemocněním, která mohou v dospělosti vést až k chronickým projevům. Je to účinný způsob, jak předejít vzniku například astmatu, bronchitidy. Změna prostředí prospívá i při rekonvalescenci," vysvětlila lékařka a vedoucí oddělení zdravotní správy moravskoslezského krajského úřadu Eva Misiačková.

Podrobnější informace o dotačním programu je možné získat na webových stránkách kraje www.msk.cz.


reklama

 
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist