https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsky-kraj-rozsiril-pocet-aut-s-alternativnim-pohonem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezský kraj rozšířil počet aut s alternativním pohonem

11.4.2018 08:37 | OSTRAVA (ČTK)
Moravskoslezský kraj chystá v oblasti čisté mobility spolupráci s Ostravou, která se na využívaní automobilů s alternativním pohonem rovněž zaměřuje. Ostravský magistrát, městské obvody či městská policie takových vozidel využívá tři desítky. Podle dřívějších plánů města by už letos na podzim mělo v Ostravě být 48 ekologických vozidel a příští rok by jich mohlo přibýt dalších 20. / Ilustrační foto
Moravskoslezský kraj chystá v oblasti čisté mobility spolupráci s Ostravou, která se na využívaní automobilů s alternativním pohonem rovněž zaměřuje. Ostravský magistrát, městské obvody či městská policie takových vozidel využívá tři desítky. Podle dřívějších plánů města by už letos na podzim mělo v Ostravě být 48 ekologických vozidel a příští rok by jich mohlo přibýt dalších 20. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Moravskoslezský kraj rozšířil svůj vozový park automobilů s alternativním pohonem. Zaměstnanci úřadu budou využívat dva nové elektromobily a pět vozidel s pohonem CNG. Kraj a jeho organizace aktuálně mají šest elektromobilů, 27 aut na CNG a jeden hybridní automobil, řekla včera mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.
 

"Podpora alternativních způsobů dopravy, ať už je to elektřina nebo CNG je pro náš kraj klíčová. V budoucnu samozřejmě počítáme s vodíkovou mobilitou," uvedl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS). Podle něj je ale nutné, aby se s rozvojem elektromobility vyvíjela i potřebná infrastruktura, jako jsou například nabíječky pro elektroauta. "V loňském roce jsme podpořili výstavbu 11 nových stanic a letos jich chceme dalších 15," doplnil Unucka. Za tři měsíce využilo krajské nabíjecí stanice na 80 majitelů elektromobilů. Nejvytíženější stanicí je nabíječka na budově Gymnázia ve Frenštátě pod Radhoštěm. Podrobnější informace zájemci mohou najít na webu www.krajskenabijecky.cz.

Moravskoslezský kraj chystá v oblasti čisté mobility spolupráci s Ostravou, která se na využívaní automobilů s alternativním pohonem rovněž zaměřuje. Ostravský magistrát, městské obvody či městská policie takových vozidel využívá tři desítky. Podle dřívějších plánů města by už letos na podzim mělo v Ostravě být 48 ekologických vozidel a příští rok by jich mohlo přibýt dalších 20.

"Našemu regionu se kdysi říkávalo ocelové srdce republiky. Do budoucna bychom chtěli, aby se o něm začalo mluvit jako o srdci vodíkovém. Vodíková doprava je jako jediná opravdu bez emisí. Proto se těmito technologiemi intenzivně zabýváme a hledáme způsoby, jak co nejrychleji jezdit opravdu čistě. V kraji plánujeme minimálně dvě vodíkové stanice, jednu v Ostravě, druhou na jiném místě v regionu, jednou z možností je například Opava. Strategicky se v kraji počítá s pořízením vodíkových automobilů, autobusů, ale také vlaků," řekl Unucka. Od využívání vozidel na alternativní pohon si kraj slibuje zlepšení kvality ovzduší, které je nejhorší v zemi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist