https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsky-kraj-ziska-219-milionu-korun-na-dalsi-vymeny-neekologickych-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezský kraj získá 219 milionů korun na další výměny neekologických kotlů

7.4.2023 00:21 | OSTRAVA (ČTK)
Oheň v kotli
Oheň v kotli
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Moravskoslezský kraj získá další peníze na výměnu neekologických kotlů. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo pátou výzvu takzvaných kotlíkových dotací a kraj by měl získat téměř 219 milionů korun. Finance by měly stačit na výměnu zhruba 1500 nevyhovujících kotlů, sdělila Miroslava Chlebounová z krajského úřadu.
 

Dotace je určená nízkopříjmovým domácnostem, které tak mohou získat peníze na nový ekologický kotel nebo tepelné čerpadlo. "Podpora je určena pro domácnosti tvořené výlučně starobními nebo invalidními důchodci třetího stupně a ty, které pobírají příspěvek na bydlení. Dotaci je možné využít na nákup tepelného čerpadla nebo kotle na biomasu, tedy na peletky nebo kusové dřevo," uvedl náměstek hejtmana Jan Krkoška (ANO).

Kraj bude podle Krkošky elektronické žádosti o dotaci přijímat od letních prázdnin až do 31. srpna 2024, tedy k datu, kdy začne platit zákaz používání kotlů první a druhé třídy, což jsou staré kotle na uhlí. "Výměna starých kotlů je v našem regionu klíčová pro zlepšení kvality ovzduší. Podle průzkumů jsou právě lokální topeniště pro čistotu vzduchu tím největším zlem. Výměnou kotle si lidé zároveň zajistí úspornější vytápění a vyhnou se také pokutě, která by jim od podzimu příštího roku hrozila, kdyby topili těmi starými," uvedl hejtman Ivo Vondrák (dříve ANO). Lidé podle něj mohou dosáhnout na podporu až ve výši 95 procent nákladů.

Podle Krkošky kraj navíc každému úspěšnému žadateli o dotaci přispěje dalších 7500 korun. "O dalším příspěvku aktuálně vyjednáváme s obcemi," uvedl Krkoška. Například Ostrava už avizovala, že se zapojí do páté výzvy dotací na výměnu kotlů a dosavadní příspěvek 10.000 korun zvýší na 20.000 korun.

Radní pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS) připomněla, že lidem, kteří i přes zákaz budou od příštího září používat kotle první a druhé emisní třídy, hrozí pokuta. "Pokud je někdo neodstaví, hrozí mu pokuta až 50.000 korun, což je dost, hlavně pro nízkopříjmové domácnosti. Podle odhadů je v Moravskoslezském kraji ještě asi 25.000 kotlů, které by měly být nahrazeny ekologickými zdroji," uvedla radní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist