https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsti-vodohospodari-zahajili-plosnou-deratizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezští vodohospodáři zahájili plošnou deratizaci

25.5.2017 07:30 | OSTRAVA (ČTK)
Deratizace začala na konci dubna v Českém Těšíně a na Karvinsku pokračuje v oblasti Karviné a Havířova a současně také na Frýdecko-Místecku. Začalo se deratizovat i na Opavsku a pak přijdou na řadu další místa. / ilustrační foto
Deratizace začala na konci dubna v Českém Těšíně a na Karvinsku pokračuje v oblasti Karviné a Havířova a současně také na Frýdecko-Místecku. Začalo se deratizovat i na Opavsku a pak přijdou na řadu další místa. / ilustrační foto
Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), která je jednou z největších vodárenských firem v Česku, spustila plošnou deratizaci kanalizační sítě. Do kanalizačních sítí o celkové délce přes 1800 kilometrů a související infrastruktury vodohospodáři rozmístí více než 3,3 tuny návnad pro potkany. Deratizace přijde společnost ročně téměř na 1,9 milionu korun. ČTK to v pondělí sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

 

Deratizace začala na konci dubna v Českém Těšíně a na Karvinsku pokračuje v oblasti Karviné a Havířova a současně také na Frýdecko-Místecku. Začalo se deratizovat i na Opavsku a pak přijdou na řadu další místa.

"V případě potřeby každoročně na podzim následuje takzvaná ohnisková deratizace, která řeší především problematická místa. V případě, že se v některé lokalitě objeví problémy s větším množstvím potkanů, je situace vždy řešena operativním zásahem," uvedl Síbrt. Deratizuje se také ve vybraných kanalizačních čerpacích stanicích a čistírnách odpadních vod.

Ředitel kanalizací SmVaK Jan Tlolka uvedl, že efektivitu deratizace zvyšuje, když se k ní ve stejnou dobu připojí také města a obce nebo případně průmyslové podniky, v nichž se vyskytuje více potkanů. "Velkým problémem zůstává vypouštění odpadních vod se zbytky potravin a přepálených olejů do veřejné kanalizace. Tyto potraviny se stávají ideální potravou pro potkany, kterým se pak výborně daří. Rychle a nekontrolovatelně se následně rozmnožují," uvedl Tlolka. Vodohospodáři se podle něj snaží o tomto problému veřejnost informovat, ale situace se zásadně nelepší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist