https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsti-vodohospodari-zahajili-plosnou-deratizaci-3
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezští vodohospodáři zahájili plošnou deratizaci

7.4.2019 16:25 | OSTRAVA (ČTK)
Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), která dodává vodu více než milionu lidí hlavně na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, zahájila plošnou deratizaci kanalizační sítě proti nekontrolovatelnému množení potkanů. Rozmístí 44.000 kusů návnad, které dohromady váží více než 3,5 tuny. ČTK to sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt.
 

Pokládání návnad na 1888 kilometrech kanalizační sítě a v související infrastruktuře potrvá až do začátku letních prázdnin. Návnady deratizátoři rozmisťují také v objektech kanalizačních čerpacích stanic a ve vybraných čistírnách odpadních vod. Množství položených návnad závisí na velikosti objektů.

"Velkým problémem zůstává vypouštění odpadních vod se zbytky potravin a přepálených olejů do veřejné kanalizace. Tyto potraviny se stávají ideální potravou pro potkany, kterým se pak výborně daří. Rychle a nekontrolovatelně se následně rozmnožují," uvedl ředitel kanalizací SmVaK Jan Tlolka. Přestože se vodohospodáři snaží v tomto směru vzdělávat lidi už od základních škol, situace se podle něj zásadně nelepší.

Síbrt uvedl, že potkani využívají kanalizaci jako silniční a dálniční síť, jejímž prostřednictvím se mohou přesouvat do míst nabízejících dostatek potravin. "Proto je jejich výskyt vyšší v místech, kde jim lidé svým neodpovědným chováním spočívajícím ve vyhazování zbytků potravin do veřejného prostoru nebo okolí kontejnerů a popelnic připravují komfortní přístup k jídlu. Velmi často jde o sídliště a bytové komplexy," uvedl mluvčí.

Tlolka uvedl, že deratizace se dělá v koordinaci s většinou měst a obcí. Když se se svými prostory a budovami připojí, efektivitu deratizace to zvyšuje, stejně jako v případě průmyslových podniků, hlavně výrobců potravin, restaurací a vývařoven. Deratizaci dělají specializované firmy.

"V případě potřeby každoročně na podzim následuje takzvaná ohnisková deratizace, která řeší především problematická místa. Ta obvykle začíná po konci letních prázdnin a probíhá do konce října. V případě, že se v některé lokalitě objeví problémy s větším množství potkanů, je situace vždy řešena operativním zásahem," uvedl Síbrt.

SmVaK jsou jednou z největších vodohospodářských firem v zemi. Firma má přes 860 zaměstnanců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist