https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravsky-kras-pujdou-uklidit-stovky-dobrovolniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravský kras půjdou uklidit stovky dobrovolníků

11.4.2018 08:38 | BLANSKO (ČTK)
Společný úklid CHKO Moravský kras, která byla vyhlášena v roce 1956 a je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí na Moravě, se uskuteční po šestadvacáté. Zapojí se do něj nejen děti z mnoha škol na Blanensku, ale třeba i dobrovolní hasiči, skauti či dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus. Děti za úklid dostanou drobné odměny, například volný vstup do jeskyní. / Ilustrační foto
Společný úklid CHKO Moravský kras, která byla vyhlášena v roce 1956 a je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí na Moravě, se uskuteční po šestadvacáté. Zapojí se do něj nejen děti z mnoha škol na Blanensku, ale třeba i dobrovolní hasiči, skauti či dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus. Děti za úklid dostanou drobné odměny, například volný vstup do jeskyní. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Antonín Tůma / CHKO Moravský kras
Kolem 900 dobrovolníků se letos zapojí do úklidu Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras na Blanensku. Jde o 26. ročník akce, o víkendu je v plánu její hlavní část. Dobrovolníci vysbírají odpadky nejen v okolí turistických tras, obvykle zaplní několik kontejnerů. Včera to řekl vedoucí správy CHKO Leoš Štefka.
 

Situace ohledně odpadků v krasu se podle Štefky od prvních ročníků akce zlepšila především v lesních úsecích. Prakticky nezměněná ale zůstala u silnic, například mezi Ochozem a brněnskou městskou částí Líšeň. "Nejhorší je to v lokalitách, kde se dá autem zastavit a odpad vyhodit. Bohužel, pořád se najdou lidé, kteří se takto odpadu zbavují," uvedl Štefka.

V minulosti dobrovolníci našli například nejrůznější doklady, ale třeba i vyhozená okna, sedačku či mrazák. Nejčastěji však jde o plastové lahve. Nejdramatičtějším okamžikem byl nález funkční protipěchotní miny, která se našla vyhozená v křoví.

Loni dobrovolníci oproti předchozím ročníkům nasbírali odpadu méně, dva kontejnery. Obvykle jich bývá kolem šesti. "I z toho se dá vyvodit, že se situace zlepšuje," uvedl vedoucí.

Dobrovolníků zapojujících se do úklidu krasu bývá v posledních letech 800 až 900. Předzvěstí hlavní akce chystané na sobotu 14. dubna byl už úklid jižní části krasu minulý víkend.

Společný úklid CHKO Moravský kras, která byla vyhlášena v roce 1956 a je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí na Moravě, se uskuteční po šestadvacáté. Zapojí se do něj nejen děti z mnoha škol na Blanensku, ale třeba i dobrovolní hasiči, skauti či dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus. Děti za úklid dostanou drobné odměny, například volný vstup do jeskyní.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známa zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Ročně je navštíví přes 350.000 turistů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist