https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/morsti-orli-zimuji-opet-na-tovacovsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mořští orli zimují opět na Tovačovsku

13.1.2003 11:46 | PŘEROV (ČIA)
Již tři mořští orli letos zimují na Tovačovsku. Ornitologové zde v těchto dnech pozorovali dva dospělé ptáky a jednoho mladého. Dospělí orli mořští se od mladých ptáků liší zbarvením ocasních per. Mladí ptáci je mají hnědá, dospělí čistě bílá. ČIA to potvrdil prezident Moravskoslezského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 

Podle jeho slov je orel mořský naším největším dravcem, váží čtyři až sedm kilogramů a v rozpětí měří až 2,5 metru. Živí se převážně rybami, které loví přímo na vodní hladině a nalezenou uhynulou zvěří.

Mezi zimujícími orly se opět vyskytuje i jeden, kterému ornitologové přezdívají "svěšená noha". Je totiž zvláštní tím, že při letu má pouze jednu nohu nataženou jako ostatní ptáci a druhou svěšenou k zemi. Pravděpodobně jde o následek starého a již zhojeného úrazu, protože se tento dospělý orel objevuje na Tovačovsku již pátou zimu.

Mořští orli využívají Tovačovsko pouze k zimování a zatím není zcela jasné, kde hnízdí. Mohou pocházet ze Skandinávie, Pobaltí, Polska nebo z Ruska.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist