https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/most-instaluje-fotovoltaicke-elektrarny-na-budovy-tri-velkych-sportovist
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Most instaluje fotovoltaické elektrárny na budovy tří velkých sportovišť

27.12.2022 00:35 | MOST (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Most instaluje na objekt aquadromu, na sportovní halu a na zimní stadion fotovoltaické elektrány. Cílem je uspořit energie. Předpokládané náklady se odhadují na 56 milionů korun. Veřejná zakázka zahrnuje dodávku, instalaci a zprovoznění těchto elektráren.
 

Akci bude město financovat s pomocí dotace ve výši 45 procent z ministerstva životního prostředí. Doba návratnosti investice při současných cenách elektrické energie se podle mluvčí radnice Kláry Vydrové odhaduje na deset let u aquadromu, na osm let u sportovní haly a zimního stadionu.

Šetřit s energiemi začal Most již v minulých měsících. V září začala modernizace veřejného osvětlení, která spočívala v nahrazení 174 kusů svítidel v části ulic Budovatelů, Moskevská a SNP. Současně se svítidly podél hlavních komunikací v centru města nechal Most vyměnit i svítidla podél chodníku mezi magistrátem a obchodním domem Prior. Dosažená úspora na spotřebě elektrické energie činí podle Vydrové více než 70 procent. Úsporná LED svítidla využívá město i při nasvícení hradu Hněvín.

Most chce na výměnu světel požádat o dotaci ze státního rozpočtu z národního plánu obnovy, pokrýt by mohla 65 procent nákladů. Dotace je víceletá, každý rok plánuje radnice čerpat dotaci v maximální možné výši deset milionů korun. S novými LED svítidly je nutné vyměnit vybavení rozvaděče veřejného osvětlení. Bude pak možné regulovat svícení s ohledem na provoz a pohyb.

U modernizovaných svítidel se ušetří tím, že v noci se sníží intenzita osvětlení. V parcích a sadech kvůli bezpečnosti chodců budou pohybová čidla, která zajistí, že při průchodu chodce v perimetru svítidla se intenzita osvětlení zvýší na maximum. Po opuštění prostoru svítidla se následně intenzita osvětlení opět sníží.

Úsporná LED svítidla budou také v objektech města, ve školách už jsou. V budově magistrátu již skončila první etapa prací. LED svítidla jsou v kancelářích a chodbách v 1. patře. Zbytek se postupně vyměňuje, hotovo bude do konce roku. Další etapy výměny svítidel za LED svítidla budou následovat, úspory se odhadují na 60 procent.

Na chodbách budovy magistrátu jsou pohybová čidla a osvětlení chodeb se zapíná pouze při průchodu lidí chodbou. Během víkendů se v budově magistrátu netopí a neteče teplá voda.

Fotovoltaické elektrárny by v budoucnu mohly být i na dalších městských objektech, nyní se připravuje projekt umístění fotovoltaických elektráren na objekty hotelu Cascade a na objekty spravované Městskou správou sociálních služeb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist