https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mostar-v-bosne-zaplavuje-smeti-lide-zablokovali-vjezd-ke-skladce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mostar v Bosně zaplavuje smetí, lidé zablokovali vjezd ke skládce

19.6.2019 00:30 (ČTK)
Ulice bosenského Mostaru se plní neodvezenými odpadky, obyvatelé města totiž zablokovali příjezd k jediné skládce. Ta podle nich představuje nebezpečí pro životní prostředí i pro lidské zdraví.
Ulice bosenského Mostaru se plní neodvezenými odpadky, obyvatelé města totiž zablokovali příjezd k jediné skládce. Ta podle nich představuje nebezpečí pro životní prostředí i pro lidské zdraví.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ulice bosenského Mostaru se plní neodvezenými odpadky, obyvatelé města totiž zablokovali příjezd k jediné skládce. Ta podle nich představuje nebezpečí pro životní prostředí i pro lidské zdraví, uvedla včera agentura AP. Mostar je jedním z hlavních turistických cílů v Bosně a Hercegovině. Píše o tom například Daily Echo.
 

Skládka je v provozu od 60. let minulého století a nachází se v obytné části města. Je určena pro odpad, který není nebezpečný. Protestující občané ale tvrdí, že úřady v posledních letech umožňují firmám, aby tam vyvážely odpad ze zdravotnických zařízení, odpady živočišného původu a kaly z čističky odpadních vod. Protestující příjezd ke skládce zablokovali před deseti dny a dožadují se její dekontaminace.

Blokádu vyvolaly výsledky testů vody, které neměly být zveřejněny a z nichž vyplynulo, že v kalech jsou zřejmě v nebezpečné koncentraci obsaženy chemikálie známé jako polychlorované bifenyly (PCB). Ty při dlouhodobém působení vyvolávají některé druhy rakoviny, mají nepříznivý účinek na imunitní systém, poškozují játra a snižují plodnost.

Pod tlakem veřejnosti mostarské úřady poslaly vzorky kalu na analýzu ohledně přítomnosti PCB a dalších nebezpečných látek do certifikované evropské laboratoře. Protestující ale úředníkům nevěří a tvrdí, že v blokádě příjezdu ke skládce budou pokračovat tak dlouho, dokud nebude dekontaminována.

Ochránci životního prostředí v Bosně poukazují na to, že ze špatně udržovaných skládek a opuštěných průmyslových podniků se do řek, včetně Neretvy, jež protéká Mostarem, dostávají nebezpečné chemikálie.

Mostar je proslulý hlavně díky mostu přes Neretvu. Tato stavba byla až do války v Jugoslávii na začátku 90. let neodmyslitelnou součástí tohoto bosenského města. V listopadu 1993 se památka po těžkém ostřelování zřítila do vln. Začátkem tohoto tisíciletí byl most postaven znovu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist