https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mostecka-uhelna-a-cez-se-dohodli-na-dodavkach-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mostecká uhelná a ČEZ se dohodli na dodávkách uhlí

6.3.2001 09:50 | MOST (ČIA)
Smlouvu o odběru uhlí podepsaly po dvou měsících vyjednávání akciové společnosti Mostecká uhelná (MUS) a České energetické závody (ČEZ). Podle generálního ředitele MUS Antonína Koláčka dodá společnost letos ČEZu devět milionů tun hnědého uhlí. Toto množství představuje zhruba třetinu roční spotřeby uhlí ČEZu. "Smlouvu jsme podepsali po téměř dvou měsících vyjednávání díky tomu, že se MUS podařilo snížit celkové náklady na těžbu," uvedl Koláček. Mostecké uhlí je podle něj o 10 procent levnější, než od ostatních českých důlních společností, které uhlí ČEZu dodávají. "Jsem přesvědčen, že letos dohodnutá cena hnědého uhlí nám i v dalších letech umožní, abychom si udrželi současný více než třetinový podíl na celkových dodávkách ČEZu. Přivítal bych, kdybychom v budoucnu mohli s energetickou společností podepsat smlouvu na dodávky uhlí již počátkem roku," dodal Koláček.
 

Jak již dříve pro ČIA uvedl mluvčí největší české elektrárenské společnosti Ladislav Kříž, nakoupí ČEZ v letošním roce přibližně 28,8 milionu tun hnědého uhlí, tedy o zhruba 2,4 milionu tun více, než se původně předpokládalo. Důvodem je zejména skutečnost, že Jaderná elektrárna Temelín vyrobí oproti původním plánům méně elektřiny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist