https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/motlova-chceme-toxicke-latky-omezit-co-nejdrive
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřMotlová: Chceme toxické látky omezit co nejdříve

10.5.2001 18:35 | PRAHA (EkoList)
Deklarace a výzvy nevládních organizací z celého světa, požadující podepsání tzv. Stockholmské úmluvy, předali dnes zástupci Dětí Země a Greenpeace do rukou náměstkyně ministra životního prostředí Martiny Motlové.
 

Stockholmská úmluva, která má celosvětově omezit, případně zakázat dvanáct toxických látek ohrožujících lidské zdraví, má být podepsána na konferenci ve švédském Stockholmu, která se koná 22. - 23. května. Předseda Dětí Země Jindřich Petrlík a šéf toxické kampaně Greenpeace Miroslav Šuta zároveň předali Motlové symbolickou obří tužku "k podpisu Stockholmské úmluvy".

"Slibuji, že s touto tužkou opravdu odjedeme do Stockholmu," komentovala dárek od ekologických organizací náměstkyně Motlová s tím, že Česká republika jede do Švédska s jasným záměrem se k úmluvě připojit. Podle Motlové se navíc na formulaci dohody významným způsobem podíleli i čeští experti. Mezi nimi také šéf odboru environmentálních rizik Ministerstva životního prostředí (MŽP) Karel Bláha. "Spolu se mnou se přípravy konvence pravidelně po celou dobu účastnil i doktor Petrlík, takže se dá říct, že se snad podaří naše společné dílo," komentuje její slova Karel Bláha.
Martina Motlová zároveň dnes prohlásila, že její úřad hodlá ihned po podpisu dohody její text předložit Poslanecké sněmovně k ratifikaci. "My si myslíme, a obávám se, že jsme bohužel realisté, že dohoda vstoupí v platnost nejdříve v roce 2004," říká předseda Dětí Země Jindřich Petrlík. K tomu, aby konvence skutečně začala platit, je třeba, aby ji ratifikovaly parlamenty minimálně padesáti zemí světa. "Je nadějné, že pro podpis se již vyjádřil americký prezident George Bush, zřejmě pod vlivem tlaku, který vyvolalo jeho odmítnutí závazků plynoucích z Kjótského protokolu," dodal Petrlík. Podle Karla Bláhy je nezbytné, aby velká část z padesáti signatářských zemí, které konvenci ratifikují, patřila mezi ekonomicky rozvinuté státy. "V opačném případě by nebyly peníze na její implementaci do praxe," varuje Karel Bláha. Z těchto důvodů se zdá odhad Dětí Země, že Stockholmská konvence pravděpodobně nenabude platnosti před rokem 2004, realistický i náměstkyni Motlové.
Stockholmská úmluva by měla omezit, případně zcela zakázat látky, náležející do tzv. "toxického tuctu". Tam patří tzv. perzistentní organické znečišťující látky (POPs) - některé pesticidy, DDT, ale zejména dioxiny a polychlorované bifenyly (PCB). "Už při přípravě Stockholmské konvence bylo jasné, že "toxický tucet" je nedostatečný. Existuje řada POPs, které tam zahrnuty nejsou. V tomto smyslu bude konvence jen nutným prvním krokem," uzavírá Karel Bláha.

Petrlík předává podepsané deklarace. Petrlík a Šuta předávají tužku. Náměstkyně ministra Martina Motlová
Náměstkyně ministra Martina Motlová Tužka k podpisu Stockholmské dohody
Foto: Jakub Kašpar/EkoList

reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist