https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/motocyklova-soutez-enduro-2002-ma-zajistene-kryti-skod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Motocyklová soutěž Enduro 2002 má zajištěné krytí škod

26.8.2002 16:35 | LIBEREC (ČIA)
Pojistnou smlouvu, která kryje případné škody na lesních porostech, uzavřeli s Českou pojišťovnou organizátoři Mezinárodní motocyklové šestidenní soutěže Enduro 2002. Garance, které pojišťovna převzala, jdou do desítek milionů korun. Pojištění bylo jednou z podmínek Lesů České republiky jako vlastníka pozemků, po kterých vedou trasy závodu. Za pořadatele to dnes pro ČIA uvedla Helena Čerovská.
 

Lesy ČR se obávají, že škody v přírodě dosáhnou nejméně 10 milionů korun. Pro povolení tratí na svém pozemku proto žádaly buď složení kauce ve výši 800 korun za metr tratě, nebo řádné pojištění. Podle jednatele pořadatelské společnosti ISDE Jana Bajgara ale tratě povedou lesem jen 10 kilometrů z celkové trasy dlouhé 1505 kilometrů a škody na přírodě žádné nevzniknou. "Závod povede pouze po kamenitých, asfaltových nebo betonových cestách. Zrušili jsme i tratě, které vedly koryty řek a potoků. Kde nejsou toky přemostěné, vybudujeme povalové mostky," řekl Bajgar. Letos to je v historii závodu poprvé, kdy bude atraktivní brodění vodou vypuštěno. Trasy Šestidenní budou podle něj profesionálně značeny. Varianta, kdy jezdec vybočí z trati, je proto prakticky nemožná.

Motocyklovou šestidenní, jejíž rozpočet se odhaduje na 46 milionů korun, uspořádá na Jablonecku a Liberecku od 24. do 29. září společnost s ručením omezeným ISDE Jablonec nad Nisou 2002. Jejími vlastníky jsou město Jablonec a Autoklub České republiky. Potvrzeny jsou přihlášky více než 500 závodníků z 29 zemí a předpokládá se, že soutěž přiláká až 10 tisíc diváků, tisíc lidí doprovodu a 200 novinářů. Pořadatelé chtěli původně vést tratě chráněným územím Jizerských hor. Po protestech ekologických aktivistů od svého záměru ustoupili. Závodu to ale podle nich ubere na atraktivnosti.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist