https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/motyly-v-botanicke-zahrade-v-praze-uz-videlo-pres-19-000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Motýly v botanické zahradě v Praze už vidělo přes 19.000 lidí

21.4.2017 08:30 (ČTK)
Kromě poletujících zástupců hmyzu mohou návštěvníci přímo ve skleníku pozorovat líhnutí motýlů z kukel. Z 6500 kukel dovezených z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou se postupně líhne 50 druhů motýlů. / ilustrační foto
Kromě poletujících zástupců hmyzu mohou návštěvníci přímo ve skleníku pozorovat líhnutí motýlů z kukel. Z 6500 kukel dovezených z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou se postupně líhne 50 druhů motýlů. / ilustrační foto
Exotické motýly, kteří od 4. dubna poletují ve skleníku pražské botanické zahrady, už vidělo 19.140 lidí. Největší nápor zažil skleník hned o prvním víkendu, kdy byla výstava otevřená, a poté o velikonočních prázdninách. O svátcích přicházelo denně kolem dvou tisíc lidí a před skleníkem se tak tvořily i hodinové fronty. Informace o návštěvnosti ČTK poskytla mluvčí Botanické zahrady Praha Klára Hrdá.
 

Výstava se koná již popatnácté. Loni ji navštívilo 41.391 lidí, výstava ale začala až týden po velikonočních svátcích. Ve skleníku, který celoročně láká spíš zájemce o říši rostlin, je výstava motýlů každoročně nejnavštěvovanější akcí. Obvykle přijde přes 40.000 lidí, v roce 2014 dorazilo podle údajů ve výroční zprávě přes 70.000 návštěvníků. Maximální kapacita skleníku je sto lidí.

Letošní rekord v návštěvnosti zatím drží neděle 9. dubna, kdy ladný let motýlů a jejich líhnutí z kukel přišlo obdivovat 2477 zájemců. O den dříve bylo návštěvníků o sto méně. O velikonočních prázdninách pak největší nápor zaznamenala výstava na Velký pátek, kdy přišlo 2332 lidí. Motýly je možné pozorovat do 28. května.

Poprvé za 15 let mohou návštěvníci spatřit motýla s průsvitnými křídly. Jde o druh Greta oto původem ze Střední a Jižní Ameriky. "Tito drobní motýli postrádají na větší části křídel šupinky, a proto jsou jejich křídla zcela průhledná," uvedla kurátorka výstavy Eva Smržová. Průhlednost jeho křídel je součástí ochranného zbarvení. Tento motýl také využívá jedů získaných z rostlin pojídaných jeho housenkou, aby se sám stal jedovatým.

Obdivná zvolání se skleníkem rozléhají také při spatření martináče Attacus caesar, který je příbuzným motýla s největším rozpětím křídel. První kukly tohoto martináče dorazily do botanické zahrady v půli března, líhnou se z nich motýli s rozpětím křídel 25 centimetrů.

Dospělý motýl žije často jen několik dní. Během této doby hledá partnera, samička klade vajíčka a následně přirozeně umírá. Předčasné úmrtí mohou způsobit i lidé saháním na motýly. Dotykem setřou z křídel mikroskopické šupinky, bez nichž motýl nedokáže létat a zemře. Návštěvníci by proto měli být ohleduplní k těmto křehkým tvorům. A to i v případě, že na ně motýl během prohlídky usedne. To se může stát zejména lidem navoněným květinovým parfémem nebo oblečeným ve výrazných barvách.

Kromě poletujících zástupců hmyzu mohou návštěvníci přímo ve skleníku pozorovat líhnutí motýlů z kukel. Z 6500 kukel dovezených z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou se postupně líhne 50 druhů motýlů. Kukly jsou přilepené k opoře ve vitrínách na terase skleníku. Ve fázi kukly je motýl nejzranitelnější, často proto připomíná uschlý list, větvičku nebo nezralý plod. Zlatavé kukly asijského motýla druhu Euploea camarelzeman pak svou barvou a leskem připomínají vánoční ozdoby, na pozadí tropického lesa jsou ale podle Smržové téměř neviditelné.

Tropický skleník Fata Morgana v botanické zahradě v pražské Troji ročně přiláká přes sto tisíc lidí. Prohlédnout si mohou asi 5000 druhů rostlin, ale také žáby či tropické ryby v jezírku. Kromě výstavy motýlů jsou nejoblíbenější jarní výstavy orchidejí. Skleník se návštěvníkům poprvé otevřel v červnu 2004.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist