https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-chce-predlozit-zakon-o-zapojeni-obci-do-vyberu-uloziste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO chce předložit zákon o zapojení obcí do výběru úložiště

4.2.2019 12:54 | PRAHA (ČTK)
Postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizují obce a spolky z Platformy proti hlubinnému úložišti, která sdružuje 32 obcí a měst a 14 spolků.
Postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizují obce a spolky z Platformy proti hlubinnému úložišti, která sdružuje 32 obcí a měst a 14 spolků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | SÚRAO
Ministerstvo průmyslu a obchodu chce do konce letošního roku předložit věcný návrh zákona o zapojení obcí do výběru lokality pro budoucí hlubinné úložiště radioaktivního odpadu. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO). Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) minulý týden opět nerozhodla o snížení počtu vytipovaných míst z devíti na čtyři - chce počkat na geofyzikální data, jež mají být k dispozici příští rok. Podle Novákové však stále platí původní harmonogram, podle kterého má být finální lokalita, na které se začne stavět, vybrána kolem roku 2025.
 

"Zatím jsme neřešili nějaké změny původního harmonogramu," uvedla dnes Nováková. "Co je podstatné, že pro rozhodnutí o zúžení výběru lokalit nyní nepředložilo SÚRAO dostatek relevantních dat," dodala. "Všechny dosavadní analýzy, na jejichž základě mělo být radou učiněno rozhodnutí pro zúžení výběru lokalit hlubinného úložiště, zatím vycházejí pouze z archivních dat, povrchových údajů a dalších prací. Zatím nemáme geofyzikální data, ta by měl SÚRAO mít k dispozici až na konci prvního čtvrtletí příštího roku," uvedl už dříve náměstek Novákové René Neděla, který radě správy předsedá. Ředitelem SÚRAO je Jiří Slovák.

Postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizují obce a spolky z Platformy proti hlubinnému úložišti, která sdružuje 32 obcí a měst a 14 spolků. Mezi zvažované lokality patří Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a další dvě místa nedaleko jaderných elektráren - Na Skalním u Dukovan a Janoch u Temelína. Náklady na stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů v areálech elektráren.

Nováková dále uvedla, že se dnes poprvé na předběžném jednání sešel nový vládní výbor pro jadernou energetiku. Vládním zmocněncem je od února bývalý ředitel ČEZ Jaroslav Míl. Vláda podle dřívějšího vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) pověřil nového zmocněnce změnou statutu stálého výboru pro jadernou energetiku tak, že předsedou výboru bude premiér a místopředsedou bude ministryně průmyslu a obchodu. Dosud výbor vedl ministr průmyslu. Vláda chce nabídnout místa ve výboru i opozici.

"Dnešní zasedání bylo takové předběžné, protože nový vládní výbor bude ustaven až po změně statutu. Změnu statutu budeme chystat na vládu, tuším že za 14 dní," uvedla dnes ministryně. "Dnes byli na jednání zástupci ČEZ, zástupci kraje a zástupci koalice. Klíčové je, že tam došlo ke shodě, že vidíme cestu, jak najít investiční model stavby," dodala.

Minulý týden Nováková uvedla, že o investičním modelu stavby nového jaderného bloku by mohlo být jasno do dubna. Slibovat, že tendr na stavbu bude vypsán letos, je podle ní ale předčasné. Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje v ČR už několik let brzdí nejasnosti o způsobu financování. Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ochránci přírody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist