https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-chce-vytvorit-sedm-velkych-prumyslovych-zon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO chce vytvořit sedm velkých průmyslových zón

20.1.2005 15:58 | PRAHA (ČIA)
Návrh na vybudování až sedmi velkých průmyslových zón předloží do poloviny letošního roku vládě ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Náklady na jejich přípravu chce MPO hradit z privatizačních výnosů. Na dnešní tiskové konferenci agentury CzechInvest to uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Petříček.
 

Konkrétní lokality pro vznik zón zatím MPO nezná. Petříček se chce v následujících měsících setkat s krajskými hejtmany, aby zjistil jejich konkrétní požadavky na počet na lokalizaci zón. Tisková mluvčí CzechInvestu Jana Víšková dodala, že Česká republika má nyní nedostatek větších průmyslových zón. "Několik investorů jsme ztratili poté, co zjistili, že v Ústeckém a Moravskoslezském kraji nejsou volné zóny. Jedním z nich byla i japonská společnost Asahi Glass," řekla Víšková.

Do poloviny roku chce MPO připravit též změnu pravidel v systému investičních pobídek. "Letos na Silvestra skončí povolení Evropské unie pro naše investiční pobídky. Do té doby musíme předložit nový návrh, nebo požádat o prodloužení stávajícího," uvedl Petříček. MPO chce současný systém změnit, investice do technologických center a strategických služeb mají podle Petříčka získat nárok na pobídky bez ohledu na výši investice.

CzechInvest se od svého vzniku v listopadu 1992 podílel na 440 investičních projektech v celkové hodnotě 380 miliard korun. Díky těmto investicím bylo v ČR vytvořeno nebo vznikne zhruba 100 tisíc přímých pracovních míst. Z přislíbené výše investic připadá 47 procent na automobilový průmysl a 18 procent na elektroniku a elektrotechniku. Od roku 2003 roste podíl investic do služeb, technologických center, výzkumu a vývoje.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist