https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-da-dve-miliardy-pro-firmy-ktere-vyuziji-akumulaci-obnovitelne-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO dá dvě miliardy pro firmy, které využijí akumulaci obnovitelné energie

3.8.2017 08:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Od poloviny června až do poloviny října mohou firmy žádat až o 100 milionů korun na solární panely a baterie, ve kterých lze energii ukládat pro větší energetickou soběstačnost.
Od poloviny června až do poloviny října mohou firmy žádat až o 100 milionů korun na solární panely a baterie, ve kterých lze energii ukládat pro větší energetickou soběstačnost.
Ministerstvo průmyslu a obchodu v červnu spustilo výzvu k podávání žádostí o dotace v rámci programu Úspory energie. Firmy mohou mimo jiné žádat o finanční podporu určenou na pořízení technologií na výrobu a ukládání vlastní energie ve výši desítek milionů korun. Fotovoltaika s akumulací firmám kromě výrazných úspor na energiích přináší i konkurenční výhody, baterie navíc fungují jako záložní zdroj v případě výpadku sítě, informuje výrobce baterií EnergyCloud.
 

Od poloviny června až do poloviny října mohou firmy žádat až o 100 milionů korun na solární panely a baterie, ve kterých lze energii ukládat pro větší energetickou soběstačnost. Výzva MPO Úspory energie – Fotovoltaické systémy s nebo bez akumulace pro vlastní spotřebu platí pro firmy všech velikostí, místo realizace ale musí být mimo Prahu. Cílem této výzvy je zvýšení energetické účinnosti podnikatelského sektoru a podpora využívání obnovitelných zdrojů. Malé firmy mohou získat dotaci až do výše 80 % nákladů, střední firmy do 70 % a velké do 60 %. Minimální výše finanční podpory je 300 000 Kč, maximální 100 000 000 Kč. Na dotační výzvu jsou podle plánu alokovány dvě miliardy korun.

Výroba vlastní obnovitelné energie je ekonomická a ekologická, firmě přináší konkurenční výhody i v podobě dobré reputace. Pro efektivitu spotřeby energie se vyplatí solární panely doplnit baterií. „Baterie umožňují skladování energie pro chvíle, kdy je nejvíce potřeba. Ve firmě tak snadno pokryjí špičky výroby, i když zrovna v tu chvíli slunce nesvítí. V případě výpadku sítě navíc fungují jako spolehlivý záložní zdroj,“ říká Tomáš Jelínek z plzeňské firmy NetPro systems, která letos rozjela sériovou výrobu baterií EnergyCloud. Firmy se podáním žádostí o dotaci nyní k realizaci nezavazují. Výběrová řízení a realizace pak budou přicházet na řadu následně v polovině roku 2018.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist