https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-informuje-o-postupu-dostavby-temelina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO informuje o postupu dostavby Temelína

30.4.2001 16:04 | PRAHA (ČIA)
Program prací, které byly v prvním čtvrtletí roku 2001 provedeny na obou blocích jaderné elektrárny Temelín, shrnuje Informace ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) publikovaná 30. dubna 2001 na webové stránce MPO.
 

Podle zprávy primární okruh a reaktor prvního bloku pracují velmi dobře, systém kontroly a řízení (Westingouse) je spolehlivý. Spouštěcí práce na prvním bloku ovlivňovaly v prvním čtvrtletí především problémy na sekundárním okruhu. Týkaly se turbosoustrojí, hydraulické části jeho řídícího systému, hlavních regulačních ventilů, propojovacího potrubí a systému odvodnění. Turbosoustrojí bylo proto třeba několikrát nuceně odstavit. Příčinou byly většinou vibrace převáděcího potrubí k vysokotlakému dílu nebo netěsnosti na olejovém systému. Na prvním bloku se v období od 15. prosince 2000 do 8. března 2001 uskutečnilo celkem 138 zkoušek.

Pokračují i práce na druhém bloku. Koncem února a začátkem března skončila montáž regenerativního tepelného výměníku a dochlazovače. Systémy by měly být připraveny na integrální hydrozkoušku společně na začátku června. Došlo i ke skluzům, které v některých případech dosahují dva až tři týdny: například ve stavební části reaktorovny chybí celkově předat ještě asi 4000 metrů čtverečních. Podle zprávy jsou ale skluzy kompenzovatelné, takže smluvní termín připravenosti k zavážce paliva stanovený vládou na 2. července 2001 není prozatím ohrožen.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist