https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-navrhuje-odlozeni-privatizace-spolecnosti-cez
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO navrhuje odložení privatizace společnosti ČEZ

8.3.2002 13:22 | PRAHA (ČIA)
Stát pravděpodobně do červnových parlamentních voleb neprodá státní podíly v elektrárenské akciové společnosti ČEZ a šesti regionálních distribučních společnostech. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) totiž vládě navrhuje odložit tuto privatizaci, neboť se nenašel žádný vhodný strategický partner, který by akceptoval vládou navržené podmínky a to zejména minimální cenu 200 miliard korun. ČIA to dnes potvrdila mluvčí tohoto ministerstva Anna Stárková. Dodala, že vláda by se tímto návrhem měla zabývat v pondělí 11. března na svém jednání v Pardubicích.
 

"Opakování výběrového řízení by nepřineslo žádnou změnu, proto byl vládě podán návrh k odložení privatizace a využití času k restrukturalizaci majetkové účasti státu v elektroenergetice tak, aby byla dále konkurenceschopná," upozornila Stárková. Podle Stárkové by MPO preferovalo spojení ČEZ s osmi distribučními společnostmi výměnou za podíl ČEZ v ČEPS. "Navrhovaným řešením dojde k posílení akciové společnosti ČEZ a k vytvoření předpokladu pro úspěšnou integraci do evropských struktur při respektování požadavku zamezení vertikální integrace, tedy propojení výroby, přenosové soustavy a distribuce," zdůraznila Stárková.

Vláda zrušila druhé kolo výběrového řízení na privatizaci státního podílu v ČEZ a šesti distributorech na počátku ledna a uložila příslušným ministrům, aby vypracovali návrh na další postup. Předem vyloučen nebyl ani přímý prodej ČEZ. Nenašel se však nikdo, kdo by splnil všechny vládní požadavky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist