https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-navrhuje-prodat-statni-podil-v-cezu-bezezbytku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO navrhuje prodat státní podíl v ČEZu bezezbytku

27.9.2001 09:33 | PRAHA (ČIA)
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhlo vládě, aby stát prodal svůj 67procentní podíl v elektrárenském gigantu ČEZ bezezbytku. Podle původního scénáře počítala vláda jen s prodejem 64 procent, neboť tři procenta jí zajistí možnost iniciovat svolání valné hromady a účastnit se jí. Předkládaný materiál počítá s tím, že by tato práva byla zakotvena přímo v kupní smlouvě. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.
 

Dalších změn dozná i postoj státu k České elektroenergetické přenosové soustavě (ČEPS), kterou v současné době ovládá ČEZ. Vláda se původně rozhodla odkoupit zpětně do jednoho roku od strategického investora celý podíl v ČEPSu, MPO ale navrhuje nově odkoupit touto cestou pouze tři procenta akcií společnosti.

Ministerstvo ve zprávě takový postup zdůvodňuje mimo jiné i úsporou finančních nákladů ve výši zhruba 20 miliard korun. Další 1,78 miliardy korun by měl stát podle resortu získat navíc za prodej tří procent ČEZu, přesně taková je totiž v současnosti jejich nominální hodnota. Vláda by se měla návrhem zabývat v nejbližších týdnech.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist