https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-pozadat-o-odpis-zasob-uhli-pod-hornim-jiretinem-mohlo-mzp-uz-davno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO: Požádat o odpis zásob uhlí pod Horním Jiřetínem mohlo MŽP už dávno

22.12.2005 12:10 | PRAHA (ČIA)
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) může rozhodnout o odpisu zásob uhlí pod obcemi Horní Jiřetín a Černice až poté co obdrží podnět od ministerstva životního prostředí (MŽP). "Je skutečností, že za uplynulých 14 let orgány státní správy na úseku životního prostředí, včetně MŽP, návrh na odpis zásob nepředložily," sdělil ČIA tiskový mluvčí MPO Ivo Mravinac.
 

Mravinac dodal, že MPO vydá rozhodnutí na základě stanoviska meziresortní komise, ve které bude mít své zástupce i MŽP. MPO se však přiklání k názoru uhlí pod obcemi neodepsat a konečné rozhodnutí o rozsahu těžby nechat na dohodě těžební společnosti, Ústeckého kraje a dotčených obyvatel. MŽP včera oznámilo, že navrhne odepsání zásob pod Horním Jiřetínem a Černicemi na Mostecku s ohledem na zájmy tamních obyvatel a záchranu chráněných druhů fauny.

Obce Horní Jiřetín a Černice se nacházejí v sousedství Dolu ČSA, který provozuje Mostecká uhelná společnost. Podle MPO je pod obcemi a v jejich okolí až 800 milionů tun hnědého uhlí v tržní hodnotě okolo 400 miliard korun. Prolomení takzvaných ekologických limitů těžby, stanovených vládou v roce 1991, by umožnilo prodloužit provoz Dolu ČSA o nejméně 44 let.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist