https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-predlozi-novy-navrh-alokace-emisnich-povolenek-mezi-podniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO předloží nový návrh alokace emisních povolenek mezi podniky

3.6.2005 11:53 | PRAHA (ČIA)
Novou variantu rozdělení emisních povolenek mezi elektrárny a průmyslové podniky připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Varianta s pracovním označením X bude brát větší ohled na předpokládaný vývoj emisí oxidu uhličitého v dalších letech. MPO seznámí průmyslové svazy s novým návrhem do středy 8. června. ČIA to dnes sdělil ředitel odboru ekologické energetiky MPO Ladislav Pazdera, který návrh připravuje.
 

Průmyslové svazy se při jednání tripartity 2. června nedokázaly shodnout na variantě A nebo variantě B, které vypracovalo MPO spolu s ministerstvem životního prostředí (MŽP). Zástupci chemického průmyslu podle Pazdery zamítli oba návrhy, pro zástupce energetických společností je nepřijatelná hlavně varianta B. Pokud se MPO s průmyslovými svazy na alokaci povolenek neshodne, vláda bude podle Pazdery muset schválit některý z návrhů bez ohledu na protesty některých podniků.

Varianta A vycházela ze skutečných emisí v roce 2004. Pokud však byly emise podniků vyšší v období let 1999 až 2001, MŽP použilo průměr loňských a starších hodnot. Varianta B kromě skutečných emisí roku 2004 bere v úvahu požadavky průmyslových svazů, je výhodnější pro rafinerie, výrobce chemikálií a stavebních hmot. Obě varianty alokují v období let 2005 až 2007 mezi podniky povolenky k emisím 97,1 milionu tun oxidu uhličitého ročně, dalších 500 tisíc tun tvoří rezervu pro nové podniky.

Česká vláda původně požadovala na období let 2005 až 2007 povolenky na 107,88 milionu tun emisí ročně. Pod nátlakem Evropské komise byl letos v dubnu dojednán kompromis, který ČR přiděluje povolenky k emisím 97,6 milionu tun oxidu uhličitého za rok, tedy o 9,5 procenta méně, než česká vláda původně požadovala. MŽP a MPO zamítly plošnou redukci a rozhodly se přerozdělit povolenky podle skutečných emisí v roce 2004. Skutečné emise českých průmyslových podniků a elektráren v loňském roce činily 90,36 milionu tun.

Nový systém regulace emisí oxidu uhličitého platí v zemích Evropské unie od počátku letošního roku. Emisní povolenky obdrželo či obdrží zhruba 12 tisíc největších zdrojů znečištění, z toho 436 z nich se nachází v České republice. Emisní povolenky lze nakupovat či prodat, tržní cena na energetické burze EEX se nyní pohybuje okolo 19,5 eura za tunu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist