https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-pry-ve-vyrocni-zprave-uvadi-smysleny-udaj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO prý ve výroční zprávě uvádí smýšlený údaj

11.3.2001 10:00 | PRAHA (ČIA)
Nepravdivý údaj uvádí ve výroční zprávě o poskytování informací ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), čímž se dopouští porušení zákona o svobodném přístupu k informacím. Tvrdí to Vítězslav Dohnal z Ekologického právního servisu (EPS).
 

Ve výroční zprávě MPO uvádí, že formou rozhodnutí odmítlo šest žádostí o poskytnutí informace. Podle Dohnala ministerstvo neuvedlo další čtyři podobné žádosti, které byly odmítnuty pouhým dopisem, čímž prý resort jednal v rozporu s platnými právními předpisy. "Zmiňované dopisy neobsahovaly řádné zdůvodnění a poučení o možnosti podat odvolání, čímž ministerstvo ztížilo možnost podání opravných prostředků," uvedl Dohnal. Za výsměch Dohnal navíc považuje situaci, kdy na čtyři podaná odvolání nedostali žadatelé podle jeho slov odpověď. "Porušení zákona ostatně připustil i právní zástupce MPO při svém vyjádření k jedné z podaných žalob," doplnil Dohnal.

"Pakliže nebyly EPS některé informace poskytnuty, bylo to pouze proto, že se týkaly třetích subjektů, které trvaly na tom, že požadované informace jsou součástí jejich obchodního tajemství. Tyto informace tedy náš úřad přirozeně nemohl poskytnout," sdělila k tomu ČIA tisková mluvčí MPO Anna Stárková. Připomněla rovněž, že stížnost EPS o poskytování informací nemá MPO doposud k dispozici.

EPS se nyní otevřeným dopisem obrací na resortního ministra Miroslava Grégra a žádá jej o urychlené zjednání nápravy. Na tento dopis očekává odpověď do třiceti dnů a v této lhůtě zároveň požaduje i opravu výroční zprávy. Nedojde-li ve stanoveném termínu k nápravě, předá EPS podle Dohnala celou záležitost Ústavnímu soudu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist