https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mrazy-na-jizni-morave-plodinam-neuskodi-je-to-lepsi-nez-vykyvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mrazy plodinám neuškodily, je to lepší než výkyvy

17.2.2021 00:40 | BRNO (ČTK)
Také v sadech jsou daleko nebezpečnější situace, kdy dochází ke kolísání teplot.
Také v sadech jsou daleko nebezpečnější situace, kdy dochází ke kolísání teplot.
Mrazivé dny na jižní Moravě zemědělské plodiny, ovoce ani dobytek neohrozily. Podnik Pomona Těšetice ze Znojemska naopak několik dnů s celodenním mrazem vítá. Je to lepší než střídání vysokých teplot přes den a nízkých teplot v noci, řekl ČTK ředitel podniku Ivo Pokorný. Průběh letošní zimy se podle něj nedá označit pro rostlinnou výrobu za nebezpečný.
 

"Ozimy nejsou ohroženy ani minimálními teplotami. Na většině území republiky je sněhová pokrývka, která rostliny ochrání. Výjimkou je pouze část Moravy, ale teploty, pokud mám vycházet z podmínek Znojemska, nebyly tak nízké, aby došlo k poškození. Aktuální průběh počasí je pro nás vhodnější než v letech, kdy téměř nemrzlo nebo se střídaly vysoké teploty přes den s nízkými nočními teplotami. Vláhové poměry jsou zatím taktéž dobré," uvedl Pokorný.

Podnik na desítkách hektarů pěstuje také ovocné stromy. "V ovocných sadech a vinicích jsou stromy a keře révy vinné zatím v zimním spánku. Poškození dosud nepředpokládám. Daleko nebezpečnější jsou i zde situace, kdy dochází ke kolísání teplot," dodal Pokorný.

Standardní opatření letos v zimě provedlo Agrodružstvo Miroslav ze Znojemska, které chová dobytek. "Před každou zimou zateplíme stáje a zaděláme plachty na kravínech. Máme rovněž nahřívané napáječky, voda nesmí být příliš studená nebo zamrznout. V porodnách přidáváme více slámy a častěji kydáme. Sledujeme také, kolik krmiva dobytek sní, a raději dáváme více než méně," řekl ČTK předseda družstva Radek Janeček.

Společnost loni skončila s chovem prasat a zůstalo jí kolem 900 kusů českého strakatého skotu, který podle Janečka navíc není tak náchylný na zimní počasí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist