https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mrazy-omezuji-zeleznicni-dopravu-lamou-se-koleje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mrazy omezují železniční dopravu, lámou se koleje

10.12.2002 15:58 | PRAHA (ČIA)
Jako každou zimu, kdy dochází k trvalejšímu poklesu teplot pod nulu, objevily se i letos s příchodem mrazů lomy kolejnic. Například jen během tohoto pondělí jich České dráhy (ČD) zaznamenaly na území celé republiky 24 a od dnešní půlnoci do dvanácté hodiny pak dalších 15. "Jeden z nich ovlivnil dopravu mezi pražskými nádražími Hlavním, Libní, Vysočany a Holešovice, kde musel být mezi půl devátou ranní a jedenáctou hodinou přerušen provoz," řekl ČIA vedoucí tiskového oddělení ČD Petr Šťáhlavský.
 

Podle jeho slov běžné lomy, při kterých kolejnice praskne, ale nedojde k jejímu vážnějšímu poškození, nejsou nebezpečné. Navíc na hlavních tratích, kde vlaky jezdí vysokou rychlostí, jsou kolejnice součástí zabezpečovacího systému. "V případě lomu kolejnice se tak na nejbližším návěstidle rozsvítí červené světlo, které vlakům zakazuje další jízdu," upozornil Šťáhlavský.

Skutečnost, že obvykle nejde o závadu, která by bezprostředně ohrozila bezpečnost provozu, dokládají příklady, kdy po řadě lomů jezdí soupravy sníženou rychlostí do 30 kilometrů v hodině až do doby, než je kolejnice opravena. V pondělí se tak dělo například mezi Plzní a Vejprnicemi. Přes poškozené místo projel až třicetikilometrovou rychlostí v ranní dopravní špičce jeden rychlík a pět osobních vlaků se zpožděními kolem 10 až 20 minut.

Jak dále Šťáhlavský uvedl, ČD předcházejí poškozením kolejí a také lomům pravidelnými defektoskopickými prohlídkami speciální soupravou, které mohou odhalit některé skryté vady v kolejnicích. Podle rychlosti tratě se tato prohlídka dělá na většině sítě jedenkrát až třikrát za rok. Větší než roční intervaly jsou jen u lokálních tratí s rychlostí pod 60 kilometrů v hodině.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist