https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-americka-vlada-prohrala-soud-o-zverejnovani-zprav-tykajicich-se-klimatickych-zmen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Americká vláda prohrála soud o zveřejňování zpráv týkajících se klimatických změn

27.8.2007 08:15 | PRAHA/SAN FRANCISCO (EcoMonitor)
Federální soudkyně nařizuje Bushově vládě vydat dvě vědecké studie o klimatických změnách. Vládu zažalovala skupina ochránců životního prostředí a vědců kvůli zastavení prací na výzkumu dopadů klimatických změn na USA, píše internetové zpravodajství MSNBC.
 

Federální soudkyně Saundra Armstrongová minulý týden rozhodla, že vláda George Bushe porušila zákon z roku 1990, protože nedodržela termín pro aktualizaci Výzkumného plánu o klimatických změnách a jejich dopadech na USA. Armstrongová stanovila první březen jako termín, kdy měla vláda plán zveřejnit. Federální zákon stanovuje povinnost aktualizovat ho každé tři roky. Poslední byl však zveřejněn již v roce 2003.

Podle soudkyně měl být také k poslednímu květnu zveřejněn Národní odhad USA, který má obsahovat současná vědecká data o klimatických změnách a zkoumat dopady na životní prostředí, ekonomiku a veřejné zdraví. Vláda má za úkol sestavovat aktualizovaný odhad každé čtyři roky, tvrdí soudkyně. Poslední zveřejněná studie ale pochází z roku 2000, kdy byl prezidentem Bill Clinton.

Bushova administrativa se brání tvrzením, že je na vládě, kdy a v jaké formě bude pracovat na plánech dopadů klimatických změn, což soudkyně ve svém rozsudku odmítla. „Tato tvrzení jsou chybná,“ píše Armstrongová v osmatřicetistránkovém rozsudku. „Kongres neudělil vládě žádnou pravomoc vlastního rozhodování o tom, kdy má být vydáván aktualizovaný Výzkumný plán a Národní odhad,“ píše Armstrongová.

Žalující strana - Centrum pro biodiversitu (CBD), Přátelé země (FoE) a Greenpeace - tvrdí, že soudní rozhodnutí kárá vládu, která systematicky potlačuje zprávy o klimatických změnách. „Je to velké vítězství, které umožní, aby vláda neomezovala vědecké informace,“ řekla Kassie Siegelová z Centra pro biodiversitu. Skupina podala žalobu na vládu loni v listopadu.

Vláda George Bushe zatím na rozsudek oficiálně nereagovala a zřejmě jej přímo komentovat nebude, tvrdí Kristin Scuderiová, tisková mluvčí Úřadu pro vědeckou a technologickou politiku (OSTP). Podle ní však vláda se zákonem nesouhlasí. Vědecký program pro klimatické změny (CCSP), který pracuje na jednadvaceti různých zprávách o klimatických změnách, prý začal připravovat i nový Výzkumný plán.

Podle článku The Associated Press zveřejněném na serveru MSNBC ze dne 22. 08. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist