https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-brazilie-kvuli-zdrzovani-rusi-agenturu-ochrany-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Brazílie kvůli zdržování ruší agenturu ochrany přírody

2.5.2007 02:02 | PRAHA/BRASILIA (EcoMonitor)
Minulý týden vláda Brazílie oznámila, že zruší svou Agenturu ochrany přírody. Důvodem má být rychlejší povolování projektů jako jsou přehrady nebo potrubí na zemní plyn v citlivých oblastech amazonského pralesa, píše internetové zpravodajství MNSBC.
 

Oznámení bylo vydáno den poté, co si brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva stěžoval na zdržení ve výstavbě dvou velkých vodních elektráren na řece Amazonce. Politici a obchodníci se také shodují v kritice, jak oni tvrdí, pomalosti práce agentury (známé jako Ibama) při vydávání nejrůznějších povolení. „Ibama bude mít do budoucna na starosti dohled a licencování v případech, které se dotýkají životního prostředí,“ prohlásil na tiskové konferenci ministr životního prostředí Marina da Silva, bývalý ochránce amazonských deštných pralesů. Ochranu přírody převezme nová agentura nazvaná Institut biodiverzity.

Podle energetiků hrozí kvůli odkladům při výstavbě dvou vodních elektráren v Brazílii nedostatek energie již v roce 2010. Ochránci naopak poukazují na ohrožené prostředí amazonského deštného pralesa, který vybudováním hydroelektráren ještě utrpí. Již dříve si brazilský ministr životního prostředí stěžoval, že studie o dopadu na místní sumce zdržela stavbu přehrad.

Nicméně i když vláda nebude dbát na varování ochránců přírody, mohou další zdržení způsobit nároky místních indiánů.

Podle článku agentury Reuters vydané na serveru MSNBC 26. 4. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist