https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-dobrovolnici-zachranuji-na-floridske-plazi-delfiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Dobrovolníci zachraňují na floridské pláži delfíny

11.3.2005 11:12 | PRAHA/FLORIDA (EcoMonitor)
V tomto týdnu pokračovalo úsilí zachránit desítky delfínů, kteří minulou středu uvízli na Floridě, na pláži v blízkosti Key Biscayne. Dobrovolníci delfíny krmí a polévají vodou. Odborníci se domnívají, že za smutnou událost může ponorka, jejíž sonar delfíny zmátl.
 

Vojenská loď v USA
Foto: Hugo Charvát/EkoList

Podle NBC News již dvacet ze 70 delfínů drsnozubých uhynulo. Během víkendu se dvěma samicím narodila mláďata, jedno z nich však bylo mrtvé již při porodu a druhé uhynulo později. O den dříve, kdy se skupina delfínů pohybovala v blízkosti pobřeží, americká loď Philadelphia u Key West prováděla cvičné manévry. Námořnictvo odmítlo sdělit, zda byl během cvičení používán sonar.

Delfíni drsnozubí jsou druhem, který žije v hlubokých vodách a je jen zřídkakdy viděn při pobřeží. Někteří vědci se domnívají, že zvukové vlny sonaru, které se ve vodě šíří na mnoho kilometrů, mohou dezorientovat nebo vystrašit mořské savce, kteří se pak rychle vynořují k hladině, což způsobí nemoc z přetlaku - náhlou dekompresí se vytvoří v tělních tkáních bublinky dusíku.

Vědci uhynulé delfíny pitvají a hledají známky poškození, které by mohlo být zaviněno hlubokým zvukem. U několika delfínů byla provedena eutanazie poté, co jejich krevní testy ukázaly, že se "nikdy neuzdraví a jen trpí", cituje NBC News Lauru Englebyovou, bioložku z National Marine Fisheries Service. Jednatřiceti živým delfínům byl podáván spolu s vodou nápoj nazvaný Pedialyte, který je za normálních podmínek určen dehydrovaným dětem.

Podle článku na MSNBC News ze dne 8. 3. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist