https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-nejvetsi-vetrna-elektrarna-sveta-vyroste-v-iowe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Největší větrná elektrárna světa vyroste v Iowě

28.3.2003 14:26 | PRAHA (EcoMonitor)
Společnost na výrobu elektrické energie milionáře Warrena Buffetta plánuje postavit nejrozsáhlejší pozemní elektrárnu využívající sílu větru. Na ploše osmdesáti hektarů půdy iowských farmářů, postaví MidAmerican Energy Co. 180 až 200 větrných turbín. Projekt za 320 milionů dolarů bude schopen vyrábět 310 megawatů elektrické energie, což uspokojí spotřebu zhruba 85 000 domácností.
 

Větrná farma, jejíž výstavbu podporuje státní správa státu Iowa v rámci programu podpory obnovitelných zdrojů energie, by měla překonat projekt 300 MW elektrárny v blízkosti hranic států Oregon a Kalifornie a stát se tak největším pozemním komplexem svého druhu na světě. Iowa bude teprve třetím státem Spojených států, kde se zavádí jako alternativní zdroj energie vítr. Guvernér státu Tom Vilsack si projekt pochvaluje, získá totiž energie z obnovitelných zdrojů, vzniknou nová pracovní místa a místní farmáři získají přímou podporu. MidAmerican rozmístí své turbíny na pozemky farmářů a za každou zaplatí zemědělcům 4000 dolarů ročně.

Podle Americké asociace větrných elektráren vyprodukovaly Spojené státy na konci roku 2002 celkově 4 700 megawat, zejména díky velkým výrobcům alternativní energie v Texasu a Kalifornii. Největším výrobcem větrné energie je ale Německo s celkovou produkcí více než 12 000 MW. Zdá se, že v blízké budoucnosti jej předběhne Irsko které schválilo výstavbu větrné elektrárny v Irském moři s výkonem 520 MW.

„Větrná energie překonává nedůvěru obchodníků a pomalu se stává velmi zajímavou i pro hlavní proud ekonomiky. Doufám, že v budoucnu bude zájem o nové technologie i nadále narůstat. A až si všichni uvědomí, že jde o skutečně velmi výhodný zdroj energie, vytlačí výrobu elektřiny tradiční technikou,“ řekl v rozhovoru pro MSNBC News Service Bob Thresher, ředitel Národního centra pro větrnou technologii.

Podle článkuMSNBC News z 26. 03. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist