https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-nova-odpocivadla-pro-kamiony-budou-mene-znecistovat-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Nová odpočívadla pro kamiony budou méně znečišťovat ovzduší

26.7.2004 11:11 | COLUMBIA, S.C. (EcoMonitor)
Tři jižní americké státy poskytnou řidičům kamionů na dálničních odpočívadlech speciální stání. Budou to místa, na kterých dopravci budou moci vypnout motory svých aut, ale přitom jim stále bude fungovat elektřina, klimatizace a dokonce i připojení k internetu. Představitelé států doufají, že se tím sníží znečišťování ovzduší, ke kterému přispívaly zbytečně nastartované spalovací motory nákladních automobilů.
 

Kamion v San Diegu.
Foto: Hugo Charvát/EkoList

Na sto padesát odpočívadel podél mezistátní silnice 85 v Georgii, Jižní a Severní Karolině bude vybaveno mohutnými hadicemi, které řidiči velkých nákladních vozů napojí do okna a budou z nich odebírat teplý nebo chladný vzduch, elektřinu nebo se napojí na internet. Státní úředníci to oznámili minulý týden.

Většina řidičů nechává při zastávce běžet motory naprázdno, zbytečně. A to dokonce i při prodloužených zastávkách, aby mohli používat svou klimatizaci a další vybavení vozu, říká Myra Reece, vedoucí kanceláře kvality ovzduší z ministerstva zdraví a kontroly životního prostředí Jižní Caroliny. Zbytečně nastartované motory kamionů vypouštějí do vzduchu mnoho znečišťujících látek a obtěžují hlukem.

Znečištění přispívá k problémům s kvalitou ovzduší v koridoru I-85. Ten zahrnuje několik států, kterým hrozí nebezpečí, že nedodrží nové federální normy kvality ovzduší.

Nejméně padesát stání pro nákladní automobily bude nainstalováno na každém odpočívadle v Andersonu (Jižní Karolina), Mebane (Severní Karolina) a Newmanu (Georgia). Náklady pro řidiče budou okolo 1,25 dolaru za hodinu poskytovaných služeb.

Úředníci říkají, že hadice bude schopná foukat teplý a chladný vzduch a její přední část bude obsahovat několik elektrických zásuvek a počítač s dotykovou obrazovkou, který umožní řidiči přístup k internetu.

Celkové náklady na projekt se pohybují kolem 3,5 milionů dolarů. Jeden a půl milionu bude zaplacen prostřednictvím grantu a dva miliony zainvestuje IdleAire Technologies Corp. z Knoxvillu v Tennessee, která vypracovala tento systém. Společnost IdleAire obdrží část poplatků, které se vyberou od přepravců za využívání služeb. Podle internetových stránek společnosti je již v provozu třináct stanovišť, a to v Atlantě, Arkansasu, Kalifornii, New Yorku, Tennessee a Texasu.

Podle článku AP MSNBC z 19. 7. 2004.


reklama

 
Markéta Horáková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist