https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-nove-holandske-domy-jsou-pripraveny-na-zmenu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Nové holandské domy jsou připraveny na změnu klimatu

12.5.2004 09:50 | PRAHA/MAASBOMMEL (EcoMonitor)
Nizozemí, země ležící proklatě nízko, má novou zbraň pro svůj nikdy nekončící boj s mořským přílivem: obojživelné domy.
 

Po staletí budují Holanďané hráze, které by je ochránily před mořem. A nyní, v době, která předpokládá častější záplavy kvůli změnám klimatu, hledají způsoby, jak s vodou žít, nikoliv proti ní bojovat. Tato změna v myšlení se projevuje v novém projektu bytové výstavby ve vesnici Maasbommel vzdálené asi 100 kilometrů jihovýchodně od Amsterdamu. Je to obec obojživelných domů.

Na rozdíl od obytných člunů, které lemují mnoho holandských kanálů a plovoucích vesnic v Asii, se několik tuctů těchto domů staví na pevné zemi. Jsou konstruovány tak, aby plavaly na záplavové vodě. Každý dům je postaven z lehkého dřeva a betonový základ je dutý. To způsobuje vztlak jako u lodí. Domy nemají žádné základy pod zemí, stavba leží na zemi a je připevněna posuvnými kruhy k ukotveným pilířům dlouhým asi 4,5 metru. Všechny elektrické kabely, voda a odpad vedou flexibilním potrubím uvnitř kotevních sloupů.

Stavba se nachází na "špatné" straně hráze v zátopové oblasti řeky Maas, která je jedním z hlavních splavných toků v zemi, a nevadí jí ani bujný mokřad a přístav. "Tím se zaměřujeme i na další trvalý problém v Holandsku - najít místo pro stavbu v nejhustěji osídlené evropské zemi," říká Chris Zevenbergen ze společnosti Dura Vermeer, která stojí za projektem. Plovoucí domy by mohly pomoci doplnit 40 % nedostatku země vhodné pro výstavbu na dalších 50 let.

Cena začínající kolem 260 000 euro za domek s třemi malými ložnicemi patří na trhu s nemovitostmi ve vesnici jako je Maasbommel k těm vyšším. Mnoho jich však již bylo prodáno a první obyvatelé se chystají nastěhovat. Stavitel Hans van de Beek považuje nové typy domů za stejně hezké jako domy standardní a dodává: "Jediným rozdílem je, že když stoupá voda, stoupají i domy." V době velké vody budou lidé potřebovat čluny, aby se dostali od hráze, kde zaparkují svá vozidla, do pohodlí svých plovoucích domovů.

Po více než tisíc let se Holanďané snaží moře zadržet, získat zemi zpět a zkultivovat ji. Násypy a větrnými mlýny poháněné pumpy tvoří rozlehlé oblasti - poldry - pro nová města, pastviny a pole. Kdyby neexistoval systém hrází a kanálů, byla by nejméně polovina Nizozemí zaplavena. Země byla v devadesátých letech zasažena zaplavením dvakrát - v roce 1993 a 1995. Škody se počítaly v miliardách dolarů. V roce 1953 zemřelo během katastrofálních záplav více než 1 800 lidí.

Vědci varují, že globální oteplování situaci ještě zhorší. Mezivládní panel o změnách klimatu OSN předpokládá, že srážky v Holandsku by mohly vzrůst o 25 % a hladina moře v tomto století může stoupnout o více než metr. "Vzhledem k měnícímu se klimatu, Nizozemí a jeho oblast delty bude čelit stoupající vodě," řekl stavitel Zevenbergen. "Plovoucí domy jsou pro lidi způsob, jak žít v nízko položených oblastech, které by jinak byly neobyvatelné."

Podle článku Anthonyho Deutsche, MSNBC, 7. 5. 2004


reklama

 
Markéta Horáková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist