https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-ocekava-se-velky-teplotni-skok-varuje-osn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Očekává se velký teplotní skok, varuje OSN

30.9.2009 15:53 | PRAHA/WASHINGTON (Ecomonitor)
Teplota Země se může do konce století zvýšit o šest stupňů, i když každá země sníží emise skleníkových plynů, jak navrhlo OSN, píše server MSNBC.
 

Planeta Země
Podle Corella se globální oteplování zrychluje a některé dokumenty jsou díky tomu již zastaralé a příliš optimistické
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: NASA

Vědci brali v potaz emisní plány 192 zemí a vypočítali, jak by tyto kroky mohly ovlivnit gobální oteplování. Prognózy zohledňují 80 procent snížení emisí v USA a Evropě do roku 2050, které ovšem nejsou jisté. Ta americká část se totiž opírá o zákon, který sice schválila Sněmovna reprezentantů, ale stále nebyl schválen Senátem.

Oxid uhličitý, vznikající během spalování fosilních paliv jako je uhlí a ropa, je hlavní příčinou globálního oteplování - zachycování sluneční energie v atmosféře. Průměrná teplota po světě již vzrostla od 19. století o 1,4 stupně.

Velká část očekávaného zvýšení teploty bude kvůli rozvojovým zemím, které o svých emisích nemluví, uvedli vědci včera na tiskové konferenci OSN. Čína sama přidává k vypracovaným plánům téměř 2 stupně projekce.

"Podařilo se přezkoumat 400 hodnotících dokladů o klimatu z průběhu posledních tří let. I kdyby se v rozvinutém světě snížily emise o 80 procent a v rozvojových zemích o polovinu do roku 2050, jak někteří odborníci navrhují, svět i tak stále čelí 3stupňovému navýšení teploty do konce století," prohlásil Robert Corell, přední americký vědec, který dohlíží na obnovu klimatických plánů.

Corell řekl, že se na mezinárodních prosincových jednání o klimatu v Kodani nejpravděpodobněji přítomní dohodnou na 5 stupních navýšení teploty do konce století. Evropští lídři a Obamův Bílý dům si stanovili za cíl omezit oteplování na pouhých pár stupňů.

"Poslední velká zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) se objevila před více než dvěma lety a je založena na poznatcích, které jsou nejméně tři až čtyři roky staré," řekl Steiner. Globální oteplování se zrychluje, zejména v Arktidě, a to znamená, že některé dokumenty z roku 2007 jsou již zastaralé a příliš optimistické. Corell, který stál v čele hodnocení oteplování v Arktidě, říká: „Globální oteplování je urychleno způsobem, který nejsme schopni předvídat."

Podle článku 'Expect big jump in temperature, U. N. warns' vydaného 24. září 2009 na serveru MSNBC.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist