https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-osm-statu-usa-chce-prodavat-emise-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Osm států USA chce prodávat emise Evropě

21.12.2004 11:07 | PRAHA/BUENOS AIRES (EcoMonitor)
Jako by na konferenci o změnách klimatu přijely dvě různé americké delegace: Spojené státy, které odmítají snižování emisí oxidu uhličitého a blok států USA od Maine až po Delawere, které plánují přijmout regulační opatření.
 

„Není to něco, co bychom dělali natruc,“ říká Kenneth Colburn, který vede delegaci devíti amerických států, o tom, že se rozcházejí s oficiální politikou Bushova kabinetu. „Děláme to, o čem si myslíme, že je potřeba udělat.“ To znamená i snahu spojit se s Evropskou unií v jejím zatím uzavřeném systému obchodování s emisemi, ačkoli republikáni, kteří drží většinu v Kongresu, se k tomu staví velmi skepticky. Sdružení amerických států se představilo na konferenci rámcové dohody OSN o klimatických změnách, kde se dolaďují poslední detaily Kjótského protokolu, který vstoupí v platnost 16. února příštího roku. 30 průmyslově vyspělých zemí se v něm zavázalo snížit svoje emise skleníkových plynů o 12 % procent do roku 2012.

Nejdůležitějším plynem je oxid uhličitý, který vzniká jako vedlejší produkt při spalování fosilních paliv v automobilových motorech, elektrárnách a dalších průmyslových zařízeních. Spojené státy odmítly za vlády George Bushe ratifikovat Kjótskou dohodu s tím, že by její přijetí poškodilo americkou ekonomiku, a proto, že se nevztahuje na chudší země jako je Čína nebo Indie. Jenže v USA neexistují jen federální názory. „Spojené státy znamená sdružení samostatných států,“ říká Fred Butler, komisař pro komunální služby z New Jersey, který je jedním z delegátů na konferenci v Buenos Aires. Více než dvě desítky z nich přijaly samostatné plány na snížení produkce skleníkových plynů, například omezení státních nákupů neefektivních sportovních automobilů. Kalifornie v září rozhodla, že emise osobních automobilů a lehkých nákladních vozů musí poklesnout o 25 % do roku 2016. Na severovýchodě vyzval republikánský člen vlády státu New York George Pataki v dubnu roku 2003 k vytvoření regionálního systému obchodu s emisemi CO2, postavený na stejném principu, jaký začne fungovat v Evropě počátkem roku.

K existujícímu sdružení „Severovýchodních států pro společné hospodaření s ovzduším“ (Northeast States for Coordinated Air Use Management) se připojilo dalších osm států: Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Jersey a Delaware. Čtyři mají guvernéra z republikánské strany, čtyři z demokratické. Společně tyto státy vyprodukují 14 % emisí CO2 v USA. Podrobný návrh systému obchodování bude znám v dubnu a v praxi by mohl začít fungovat za dva až tři roky, uvedl Colbrun, který je šéfem sdružení sídlícího v Bostonu. „Otázka zní kdy a nikoli zda,“ dodal Colburn.

I když chtějí guvernéři především přispět k boji proti klimatickým změnám, je zde ještě celá řada environmentálních, ekonomických i zdravotních důvodů. Jedním z nich je velká pozornost, kterou upírá New York na Londýn, který se stal vedoucím představitelem „obchodu s ovzduším“. Ten by se podle Američanů mohl stát mnohamiliardovým trhem. „Přicházíme o velkou ekonomickou příležitost,“ říká Colburn, který byl ještě v loňském roce šéfem úřadu pro kvalitu ovzduší v New Hampshire. Naráží na Evropský systém obchodu s emisemi, který startuje 1. ledna. „Nechápu, proč by se naše elektrárny nemohly zaregistrovat do systému a prodávat povolenky v Evropě.“ Vedoucí oficiální Bushovy delegace na klimatické konferenci byl dotázán na možnost propojení amerického a evropského trhu. „Neměli jsme dosud příležitost analyzovat trh z hlediska této příležitosti a nevíme, co by to znamenalo z hlediska zákonů USA ani mezinárodního práva,“ řekla Paula Dobriansky. Podle Joe Bartona, ředitele sněmovního výboru pro energetiku a obchod, by jakoukoli mezinárodní dohodu uzavřenou na úrovni národního státu musel potvrdit i Kongres. „A to bych viděl velmi skepticky.“ Ale Colburn si myslí, že nebude potřeba federální požehnání, jde přeci o vztah čistě obchodní, nikoli o mezistátní dohody. V některých státech nebude potřeba schválení nových zákonů, ale bude možné uzákonit obchod pomocí nařízení vlády. Seznam jednotlivých států USA, které se budou chtít zapojit do obchodování, možná poroste. Washington, Oregon a Kalifornie připravují své vlastní návrhy, jak snížit emise skleníkových plynů a studují i možnost mezinárodního obchodu s CO2. Jako další partner se nabízí Kanada, která ratifikovala Kjótský protokol spolu s Evropu.

Podle textu MSNBC 16. 12. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist