https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-rasy-budou-odstranovat-oxid-uhlicity-pak-se-stanou-biopalivem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Řasy budou odstraňovat oxid uhličitý, pak se stanou biopalivem

19.5.2006 09:20 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Američtí vědci zkoušejí novou technologii, která by se mohla uplatnit v boji proti změnám klimatu. Pomocí vodních řas chtějí měnit oxid uhličitý na biopalivo, napsal server MSNBC.
 

Na projektu spolupracují úřady státu New York se společnostmi NRG Energy a GreenFuel Technologies. Pokud se záměr podaří, nejenže se zlepší kvalita ovzduší v regionu, ale nová technologie by mohla fungovat i jako obnovitelný zdroj energie, oznámili spolutvůrci projektu.

Okolo 40 procent emisí oxidu uhličitého ve Spojených státech pochází z elektráren na fosilní paliva. V rámci nové technologie je oxid uhličitý produkovaný elektrárnou zachycován řasami, které jsou následně přeměněny na biopalivo, píše MSNBC. Technickou a ekonomickou životaschopnost nového postupu bude nyní posuzovat společnost GreenFuel pomocí systémů minibioreaktorů.

V tiskovém prohlášení popsali spolutvůrci podle MSNBC proces takto: Za přítomnosti světla pohlcují jednobuněčné řasy oxid uhličitý a vyrábějí z něj pro sebe energii - přitom zhruba platí, že dvě tuny řas odstraní tunu oxidu uhličitého. Řasy se poté "sklidí" a může se z nich vyrobit komerčně využitelné palivo, jako je etanol nebo bionafta.

Stát New York bude projekt financovat až do konce tohoto roku. "Naším hlavním cílem je, a vždycky bylo, vyrábět dostupnou, spolehlivou a vůči životnímu prostředí šetrnou energii. V tomto ohledu je pro nás přímo morální povinností podílet se na technologii, která by mohla omezit emise oxidu uhličitého z našich elektráren," cituje MSNBC prohlášení prezidenta společnosti NRG Energy.

Společnost GreenFuel se domnívá, že její bioreaktory budou moci být dodatečně namontovány na technická zařízení, která jsou již v provozu, a to s minimálním vlivem na proces výroby energie.

Podle článku na serveru MSNBC ze dne 17. 5. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist