https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-rozrustani-mest-je-pricinou-vymirani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Rozrůstání měst je příčinou vymírání

14.1.2005 13:58 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Zastavěná plocha v okolí velkých amerických měst se zvětšuje každý rok obrovským tempem. V důsledku stavebních aktivit se na pokraji vyhynutí ocitlo na 1200 druhů živočichů i rostlin, tvrdí několik organizací ochránců životního prostředí.
 

Řadový dům v Longmontu ve státě Colorado.
Foto: Hugo Charvát/Ekolist

Podle National Wildlife Federation, Smart Growth America a NatureServe pohltily za posledních 25 let stavby na okrajích 35 největších metropolí v USA téměř 9 000 hektarů volné půdy. Podle ochránců žije z ohrožených 1200 druhů celých 533 pouze v těchto regionech. „Základním důvodem vymírání druhů je ztráta jejich přirozených stanovišť,“ říká John Kosytack, spoluautor zprávy a právní zástupce National Wildlife Federation. „V oblastech velkých měst dochází k neustálému rozrůstání zástavby, budují se nové silnice, obytné domy, kancelářské budovy, které požírají lesy a zemědělskou půdu.“ Vláda registruje 1264 druhů, 518 živočichů a 746 rostlin, které jsou na hranici vyhynutí nebo jsou ohrožené a potřebují federální ochranu. Organizace ochránců životního prostředí uvádějí ještě větší počet druhů, které je potřeba chránit.

Databáze organizace NatureServe obsahuje 6 400 druhů „ohrožených nebezpečím vyhynutí“ ve Spojených státech, z toho se 4 000 nachází na území 48 kontinentálních států federace. Ze své studie ovlivnění rozrůstáním měst vyřadily ochranářské organizace státy Havaj a Aljašku, které se nacházejí v poněkud jiné situaci.

Podle společné zprávy se 60 % všech ohrožených druhů v těchto 48 státech USA nachází v oblastech velkých měst a celá polovina z tohoto počtu (1 196 druhů) v okolí 35 největších metropolí, které se každý rok rozšiřují a které mají více než 1 milion obyvatel. V Kalifornii se nachází 16 z 20 míst s nejvyšším počet druhů ohrožených vyhynutí, vede město San Diego, Los Angeles, San Bernandino a okres Sonomia. Dalšími místy s vymírajícími druhy živočichů i rostlin je město Clark ve státě Nevada, Miami-Dade na Floridě a Bibb a Shelby v Alabamě.

Don Chen, ředitel organizace Smart Growth America, vidí řešení v zastavení rozrůstání měst a zabírání nové půdy. Stavební firmy by měly využívat pouze již existující urbanizované oblasti a města by měla mít hustší zástavbu. Podle něj by ve městech měly také zůstávat volné, nezastavěné plochy v jejich přírodním stavu.

Donna Reichle, tisková mluvčí National Association of Home Builders (Asociace stavitelů obytných domů) odmítla zprávu s tím, že ochránci se zaměřili pouze na výstavbu levných domů a nehledali jinou vědeckou cestu ochrany ohrožených druhů.

Podle textu MSNBC 11. 01. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist