https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-senat-schvalil-kaceni-federalnich-lesu-v-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Senát schválil kácení federálních lesů v USA

31.10.2003 12:57 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Na pozadí hořících lesů v Kalifornii schválil v úterý americký Senát plán hospodaření s lesy, který umožňuje kácení na ploše 8 milionů hektarů federální půdy kvůli nebezpečí lesních požárů. Bílý dům uvolnil na ochranu lesních porostů a požární bezpečnost 2,9 miliardy dolarů ze 20,2 miliard rozpočtu Ministerstva vnitra.
 

Debata o lesním zákoně a penězích na protipožární opaření musela být zkrácena kvůli faktu, že požár tento týden zdevastoval na 2600 domů a 328 500 hektarů lesa v jižní Kalifornii lehlo popelem. "Letošní požáry nám uštědřily velkou lekci, lesy musí být správně obhospodařovány," říká senátorka Dianne Feinsteinová, která patří ke skupině prosazující kompromisní návrh zákona. Tento zákon byl schválen poměrem 14:80 a nyní je potřeba jej sloučit s legislativní úpravou prosazenou v květnu Bílým domem. Ta počítá s daleko agresivnější těžbou dřeva na rozsáhlejší ploše.

Senátní zákon, modifikovaná verze Iniciativy za "zdravé lesy" prezidenta Bushe, počítá s kácením na ploše 8 milionů hektarů federálních lesů především v oblastech, kde se dá předpokládat ohrožení ohněm a v místech s vysokou koncentrací obyvatel. Pokud zákon vstoupí v platnost, může lesní hospodářství počítat s ročním rozpočtem 760 milionů dolarů, což je více než dvakrát tolik než v minulých letech. Polovina této sumy bude vyčleněna pro lesy v hustě obydlených regionech.

Ochránci životního prostředí kritizují novou úpravu, protože podle nich umožňuje kácení bez ekologického dohledu a bez těžebních limitů a v některých případech i bez právního dohledu. Ochránci obvinili zákonodárce ze zneužívání požárů na západě země, které vede k otevření nové těžby dřeva federálních lesů, včetně kácení nedospělých stromů.

Senátorka Feinsteinová spolu s ostatními, kteří prosazují nový zákon, odporují kritikům tím, že kácení se týká jen nejohroženějších lokalit z více než 48 milionů hektarů amerických lesů. Senátoři ujistili ochránce přírody, že zákon počítá se zvláštní ochranou lokalit s mýtními lesy. "Ochránci se obávají, že zničíme lesní porosty kácením. Jenže oni se jen chtějí dívat, jak lesy zničí plameny," říká senátor Pete Domenici. "My si myslíme, že je nejvyšší čas naše lesy zachránit."

Podle textuMSNBC 30. 10. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist