https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-sklenikove-plyny-meni-klima-pod-hladinou-oceanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Skleníkové plyny mění klima pod hladinou oceánů

24.3.2004 11:14 | PRAHA/SEATTLE (EcoMonitor)
Oceánský chemik Peter Brewer prosazuje unikátní výzkum podobný tomu, který probíhá na několika místech světa. Vědci zkoumají dopad klimatických změn na zemský ekosystém. Peter Brewer však svoji pozornost zaměřil na dopad klimatických změn na svět pod hladinou moře.
 

Korálový útes.
Ilustrační foto: Linda Wade

Každé z těchto středisek ověřuje na počítačových simulacích, jak by se změnila situace světových oceánů, jestliže bude nadále v průběhu 21. století narůstat objem oxidu uhličitého v atmosféře konstantním způsobem. Vědci předpokládají, že oceány již absorbovaly 400 miliard tun CO2 z fosilních paliv a nadále budou v průběhu století zadržovat další miliony tun škodlivých emisí každý den. Podle této teorie funguje oceán jako obrovská přírodní zásobárna, která podle odhadů obsahuje 139  000 miliard tun oxidu uhličitého, ale není známo, jak veliké výkyvy mořského systému by mohly narušit přirozenou rovnováhu. "Problém je, že kolem 50 % z oněch 400 miliard tun CO2, které se do moří dostaly v důsledku lidské činnosti, se nachází v hloubce do dvou set metrů. Průměrná hloubka oceánů je 4000 metrů, jenže my ovlivňujeme především vrstvy blízko hladině, kde také žije nejvyšší procento mořské populace," říká Peter Brewer.

Když se oxid uhličitý dostane do vody, změní se jeho chemické vlastnosti - zvýší kyselost prostředí. V oceánech jsou místa s různou hodnotou pH vody a i když některé druhy živočichů jsou schopny žít v různých vodách, mnoho z nich je adaptováno na konkrétní prostředí a není schopno přežít výrazné změny. Japonští vědci studovali vývoj populace ježovky a její změny, když došlo v důsledku zvýšení koncentrace CO2 ke změně pH. Britští vědci zase popsali škody, které působí na korálových útesech vyšší kyselost vody. "Hlavní dopad oxidu uhličitého v oceánech je změna pH, což způsobuje vápenatění korálových útesů a ostatních živočichů, kteří mají uhličitanový skelet," říkají.

Peter Brewer odhaduje, že hladina pH světových oceánů je o 0,1 nižší než v době před vznikem průmyslové civilizace. Podle počítačových modelů provedených Národní výzkumnou laboratoří v Livermore neexistují důkazy o tom, že by kyselost mořského prostředí poklesla o více než 0,6 stupně pH. Podle Brewerova výpočtu by "nesnižující se emise oxidu uhličitého během jednoho století způsobily větší změny, než jaké přirozeně proběhly za 300 milionů let".

Podle článku Miguel Llanos MSNBC 18. 03. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist