https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-spojene-staty-chteji-pretavit-jaderne-hlavice-na-palivo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Spojené státy chtějí přetavit jaderné hlavice na palivo

14.10.2004 11:41 | PRAHA/CHERBOURG (EcoMonitor)
Na konci minulého týdne dorazil do francouzského energetického závodu náklad radioaktivního materiálu pocházející z amerických vojenských zásob. Plutonium převezly z USA dvě britské lodi, z přístavu putovalo na nákladních vozech přes tisíc kilometrů francouzským vnitrozemím. Aktivisté z organizace Greenpeace označili převoz za nedostatečně zabezpečený, zejména kvůli možnému teroristickému útoku.
 

Ve Francii se poměrně běžně použitý radioaktivní materiál přepracovává na použitelné jaderné palivo, poprvé však šlo o materiál původně určený do bojových hlavic. Ve čtvrtek minulý týden obsadily celou trasu konvoje ozbrojené složky francouzské policie na všech křižovatkách a mostech, které musely vozy překonat cestou do Cadarache v Provence.

Kolem stovky lidí protestovalo v blízkosti cíle cesty s obrovským transparentem s nápisem „Jádro zabíjí budoucnost“. Další lidé vyjadřovali svůj nesouhlas po celé trase. Podle ekologických aktivistů je náklad plutonia velmi dobrým cílem teroristického útoku. Francouzský nejvyšší soud zakázal demonstrantům přiblížit se k nákladu na vzdálenost menší než 100 metrů. „Je to velmi nebezpečné, jaderný průmysl si zahrává se život milionů lidí,“ řekl Shaun Burnie z Greenpeace International. Podle zástupců státní společnosti Areva byl náklad v naprostém bezpečí. „Plutonium je přepravováno v kontejnerech, které splňují podmínky Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA). Při přepravě jsou dodržovány nejpřísnější bezpečností standardy,“ stojí v prohlášení Arevy.

Plutonium bude v závodě v Cadarache přeměněno na palivo pro jaderné elektrárny. Potom bude převezeno zpět do Spojených států. Přeměna materiálu, který pochází z 60 jaderných hlavic, je součástí mezinárodního programu amerického ministerstva energetiky na odstranění „přebytečných“ bojových hlavic. Z vojenského materiálu se vyrobí palivo MOX, směs oxidů plutonia a obohaceného uranu. Dodávka je součástí dohody mezi Spojenými státy a Ruskem o likvidaci nadbytečných jaderných zbraní.

Spojené státy investují do projektu 250 – 300 milionů dolarů, které připadnou francouzské straně. Areva se zatím pustila do konverze první dávky 150 kilogramů plutonia na palivo MOX. Greenpeace se nelíbí používání tohoto paliva v reaktorech, protože má daleko vyšší teplotu a mnohem vyšší úroveň radioaktivity než obohacený uran. Spojené státy musí dopravovat jaderný materiál do Evropy, protože na jejich území neexistuje žádný zpracovatelský komplex na výrobu paliva z použitého materiálu. Jestliže se tento první pokus povede, plánuje americká strana vystavět s francouzskou pomocí továrnu na výrobu MOX v oblasti Savanah River v Jižní Karolíně. MOX se zatím vyrábí pouze v Británii a ve Francii, kde je elektrická energie z 80 % vyráběná v jaderných reaktorech. 20 % atomových elektráren využívá jako palivo MOX.

Podle textu MSNBC News Service 08. 10. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist