https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-spravci-parku-ohodnotili-prezidenta-bushe-znamkou-ctyri-minus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Správci parků ohodnotili prezidenta Bushe známkou čtyři mínus

12.6.2003 16:14 | WASHINGTON (EcoMonitor)
Prezident George Bush často halasně chválí bohatství amerických národních parků, zatímco ochránci přírody oponují, že špatná politika jeho vlády tato chráněná území ničí. Asociace ochránců národních parků (NPCA), která se zabývá záchranou přírodního bohatství od roku 1919, se proto rozhodla přilákat pozornost veřejnosti symbolickou akcí. Vystavila vládě školní vysvědčení, které ocenilo její přístup ke správě národních parků. Celková známka byla 4 mínus.
 

Hodnocení se týkalo období od ledna 2001, kdy asociace vládu odměnila známkou čtyři. "Prezident se zavázal občanům Spojených států, že bude chránit území národních parků, ale vládní administrativa v naplňování této politiky zcela propadla", řekl při zveřejnění vysvědčení Thomas Kiernan, prezident NPCA. "Naše chráněná území se stávají obětí vládní politiky, která využívá parky jen pro pochybný zisk."

Zástupci parků vládě vyčítají neschopnost zamezit znečišťování ovzduší v oblastech, které se nacházejí v blízkosti tepelných elektráren. Zavedení flexibilnějších limitů emisí považují ochránci přírody za krok zpátky do doby před přijetím zákona o ovzduší v roce 1990. Ve zprávě hovoří NPCA také o "velkém tlaku ze strany Washingtonu, který by chtěl snížit státní výdaje na platy zaměstnanců až o 70 %". Snižování stavu by postihlo na 2 000 lidí, včetně archeologů, biologů a hospodářských pracovníků. Podle autorů zprávy by tato akce skutečně ohrozila kvalitu chráněných území i bezpečí návštěvníků.

Posledním tématem o kterém ochránci hovoří je problém těžebního zákona. V minulém roce Ministerstvo vnitra rozhodlo o platnosti zákona z roku 1886, který dovoluje místním vládám využívat staré cesty a železniční přípojky na území všech států, tedy i v oblastech chráněných parků. "Toto by mohlo výrazně změnit přístup k území parků a zvýšit snahu místních úřadů po ekonomickém rozvoji kraje, včetně budování nových silnic nebo sloupů vysokého napětí."

Čtyři mínus je celkový průměr ze známek udělovaných v pěti kategoriích:
Ochrana přírodních zdrojů parku - 5
Starost o návštěvníky (včetně výchovy k šetrnému zacházení s přírodou) - 5
Financování parků -2 mínus
Správa a řízení - 3
Systémové rozšiřování chráněných území - 5

Podle článku MSNBC 11. 06. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist