https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-ubyvani-mokrin-zvysuje-riziko-hurikanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Ubývání mokřin zvyšuje riziko hurikánů

1.9.2005 08:57 | PRAHA/NEW ORLEANS (EcoMonitor)
Přirozená ochrana, kterou mělo New Orleans proti záplavám a hurikánům, je poškozená. Odborníci na životní prostředí tvrdí, že za to mohou hráze obkličující město. Právě kvůli nim ubývají mokřiny, které tvoří nárazníkovou zónu chránící území před hurikány, píše Bob Sullivan, korespondent MSNBC.
 

Když hurikán dosáhne pevniny, rychle ztrácí ničivou sílu. New Orleans je však nyní vůči silným bouřím velmi zranitelné, protože půda kolem něj rychle mizí. Město je v podstatě kompletně vystavené Mexickému zálivu, řekl Val Marmillion, poradce skupiny America's Wetland zabývající se mokřady. "Okolo New Orleans jsou nyní podmínky jako na otevřeném moři," dodal. Podle jeho kolegy Kipa Patricka fungují mokřiny jako "zpomalovací prahy", protože ztlumí největší nápor hurikánu a oslabí bouři.

Sidney Coffeeová z úřadu guvernéra státu Louisiana MSNBC řekla, že od 30. let minulého století zmizelo okolo 4900 kilometrů čtverečných mokřin a každoročně nadále ubývá zhruba 62 kilometrů čtverečných. Eroze má přímý dopad na schopnost území absorbovat náraz hurikánu. "Snažili jsme se lidem říkat, že ubývání mokřin je reálná hrozba. Mokřiny mizí den po dni. Obyvatelé města však dopady vnímají, až když zaútočí velká bouře," dodala.

K neustálému úbytku mokřin v deltě Mississippi přispívá mnoho faktorů, zejména je však na vině člověk. Za většinu eroze podle všeho mohou hráze, které svědomitě všechnu vodu z Mississippi odvádějí do Mexického zálivu. To zabraňuje občasným povodním a udržuje obytné oblasti po většinu času nad hladinou vody. Nepředvídaným důsledkem těchto hrází je, že odřízly mokřiny od přísunu vody, tedy jejich životní síly. Pravidelné zaplavování zajišťuje v deltě život, přináší čerstvou vodu a sedimenty nutné k udržení a obnově mokřadních ekosystémů.

Náprava problému bude nákladná a časově náročná. Obyvatelé města sice pravidelně dodávají použité vánoční stromečky, které jsou pak strategicky umístěny do bažin, aby pomáhaly udržet sedimenty, je to však spíš symbolický počin, píše MSNBC.

Podle článku Boba Sullivana na serveru MSNBC ze dne 29. 8. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist