https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-usa-se-prou-o-prinos-biopaliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: USA se přou o přínos biopaliv

4.5.2009 12:00 | PRAHA/WASHINGTON (Ecomonitor)
Prezident Barack Obama stojí před politicky citlivým rozhodnutím, zda posvětí rozsáhlejší využívání etanolu jako alternativy k fosilním palivům. Před dvěma lety kongresmani rozhodli, že spolu s legislativním návrhem musí Agentura ochrany životního prostředí (EPA) prokázat, že využívání biopaliv skutečně pomáhá v boji proti změnám klimatu, píše agentura AP.
 

Pumpa na biopaliva, Sao Paulo
Pumpa na biopaliva, Sao Paulo, Brazílie.
Foto: Mariordo/Wikimedia Commons

Podle ochránců životního prostředí, kteří se zaštiťují řadou vědeckých studií, musí EPA vzít v potaz i další faktory. Tedy nejen množství emisí, které vznikají při výrobě a spotřebě etanolu, ale i nepřímé dopady. Podle nich jsou nejdůležitějšími změny ve využívání půdy, včetně odlesňování ploch pro novou zemědělskou půdu pro pěstování energetických plodin. Právě odlesňování je jedním z velkých zdrojů emisí skleníkových plynů. Ochránci životního prostředí ale soupeří se zájmy výrobců etanolu a velkých zemědělských podniků. Podle ekologů tyto obavy, zejména o degradaci půdy za hranicemi USA, nebrala EPA v potaz.

V březnu zaslalo dvanáct senátorů, jak republikánů, tak demokratů, dopis ředitelce EPA Lise Jacksonové, aby se naopak rozhodnutí Agentury soustředilo jen na přímé emise spojené s výrobou a spotřebou etanolu. Etanol zatím jeho obhájci označují za zelenou náhradu benzínu, která pomůže USA snížit závislost na fosilních palivech, zejména dovážených z ciziny. A vkládají do něj naději pro budoucnost, kdy se možná bude etanol vyrábět z celulózy, kterou obsahuje například sláma nebo dřevo, píše agentura AP.

V roce 2007 počítal návrh s produkcí 750 milionů hektolitrů kolem roku 2015 a 360 milionů hektolitrů kolem roku 2022. Podle návrhu Kongresu musí palivo vyrobené v zařízení zbudovaném po roce 2007 dosáhnout o 20 % méně emisí než benzín v případě výroby z kukuřice a o 60 % méně emisí při výrobě z celulózy. Dosáhnout tyto přímé limity by prý neměl být problém, píše agentura AP. Problém ale nastane v případě nepřímých emisí. Prý to ale nemusí nutně znamenat konec etanolu.

Podle Nathaniela Greena z organizace Natural Resources Defense Council je současná produkce stále dotovaná, ale je možné vyrábět etanol zcela konkurenceschopný s tím, že by výrobci museli splnit požadavky na ochranu půdy. Jenže zájmy zemědělců a jejich spojenců v Kongresu prosazují, aby EPA přinejmenším odložila zkoumání dopadu biopaliv na využívání půdy, protože prý dosud neexistují dostatečné informace. Podle senátorského dopisu by příliš přísné posuzování mohlo vážně poškodit budoucí růst využívání biopaliv a omezit potřebné investice.

Podle ochránců životního prostředí ale existuje dostatek vědeckých studií. Podle nich podceňování nepřímých dopadů povede k podkopání důvěry v ekologický přínos obnovitelných zdrojů energie. Navíc to může do budoucna ohrozit jiné snahy o snižování emisí skleníkových plynů. Podle Greena ukáže debata kolem biopaliv, zda je EPA schopná naslouchat vědeckým argumentům, i když tím riskuje konflikt se silnými zájmy jiných skupin.

Podle článku agentury AP zveřejněném na serveru MSNBC 3. 5. 2009.
reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist